Свет

"Фајненшел тајмс": Трновит је пут Украјине у НАТО, а у ЕУ немогућ

Кијеву ће бити тешко да испуни формалне услове за приступање ЕУ посебно у погледу владавине права и тржишне економије
"Фајненшел тајмс": Трновит је пут Украјине у НАТО, а у ЕУ немогућGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Улазак у Европску унију могао би бити још тежи задатак за Украјину од уласка у НАТО, пише "Фајненшел тајмс".

Како наводи аутор текста Тони Барбер, Украјини ће бити тешко да испуни формалне услове за приступање ЕУ посебно у погледу владавине права и тржишне економије.

Осим тога, најмање девет других земаља тренутно жели да се придружи ЕУ, посебно Албанија,  Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Грузија и Турска. 

"Укључивање толиког броја држава у регионалну организацију захтеваће опсежне реформе институција и законодавства Европске уније, за шта владе и бирачи земаља чланица, по свему судећи, нису спремни", рекао је Барбер.

Према његовим речима, Украјина, као велики произвођач пољопривредних производа и истовремено једна од најсиромашнијих земаља у Европи, уколико се придружи, може преузети значајан део субвенција (до 65 одсто буџета ЕУ) које земље чланице из централне и источне Европе тренутно примају. 

"Таква перспектива ће вероватно изазвати противљење политичких партија и бирача у овим земљама. Питање угњетавања Мађара у Украјини може постати посебна препрека на путу те земље ка ЕУ", истиче Барбер.

Како је навео, питање евроинтеграција Украјине је најтеже од свега са чим се блок морао да се суочи у читавој 70-годишњој историји свог постојања.

Наиме, раније је Европска комисија, у својим препорукама да се Украјини додели статус кандидата за чланство у ЕУ, поставила услов да земља мора да испуни седам услова како га не би изгубила. 

Реформа правосуђа је најсвеобухватнија међу условима ЕУ: украјинска влада треба да реформише Уставни суд, доврши промене у Високом савету правде и Високој квалификационој комисији судија и настави борбу против корупције.

Наиме, украјински председник Владимир Зеленски је 28. фебруара 2022. године потписао апликацију за приступање Украјине ЕУ. Са друге стране, молдавска председница Маја Санду такође је у марту прошле године потписала захтев за пријем републике у ЕУ, уз напомену да се процес европских интеграција мора убрзати. 

Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу 23. јуна 2022. одобрили су давање статуса кандидата за придруживање унији Украјини и Молдавији.

image