Намазан на готово импресиван начин: Како је Бајден од слабог лидера постао главни политички играч

Владавина права нестаје док је Бајден за воланом

Са скоро 81 годином, Џозеф Бајден је један од најстаријих лидера на светској сцени. Када је реч о земљама које "Фридом хаус" рангира као "слободне", он је други најстарији лидер на целој планети, само годину дана мање од древног намибијског Хаге Геингоба (који ускоро пуни 82 године).

У политици, Бајден је, пише "Американ конзерватив" и у најбољим годинама био слаб играч. У својој првој трци за председника испао је када је откривена његова навика играња са зараћеним странама – од ортака америчког сенатора Строма Турмонда до потпредседника Барака Обаме.

Само уз помоћ владиних ковид затварања, промена правила у последњем тренутку, невиђеног и лоше регулисаног гласања путем поште и опсцено пријатељског апарата за ревизију успео је да постане председник.

Када је одабрао празноглаву потпредседницу, већина је страховала да ће Камала Харис завршити као права моћ иза престола — или још горе, рани наследник најстаријег човека који је икада ушао у Овалну собу.

Три године касније, запањујуће је колико су та предвиђања била далеко од основа. Камала Харис је скрајнута у страну, оптерећена одговорношћу за отворену границу коју никада није посетила и повремено јој је дозвољено да се обрука на неком јавном наступу са ниским улозима. Ако наследи Бајдена на месту демократског кандидата, готово је сигурно да ће изгубити од Доналда Трампа или било кога другог, наводи "Американ конзерватив".

У међувремену, Бајден је натерао Конгрес да преусмери милијарде долара из џепова америчких радника на лидере озлоглашене, корумпиране, далеке земље која практично нема никаквог значаја за америчке националне интересе, осим што у њој његов рођени син има неславну историју сумњивог пословања.

Бајденово министарство правосуђа је или блокирало сваку истрагу о сумњивом понашању тог истог сина — што укључује трговину (татином) моћи, или је отклонило последице, као у случају слатког споразума о признању кривице који је недавно стављен на лед када је судија кога је именовао Трамп успео да се ради у складу са америчким законима.

Поред покривања породичне преваре, Министарство правде је уложило велике напоре да затвори главног ривала Џоа Бајдена, истог оног који је изгубио на најсумњивијим изборима које су САД икада виделе.

Сви су се плашили погрешне особе

Да будемо поштени, наводи аутор текста у "Америкен конзервативу", нешто од овога је било очекивано. Бајден је одувек био оператер, створење из мочваре које је преживело у Вашингтону девет различитих председника - намазан на готово импресиван начин.

Републиканци губе веру у изгледе за слободне и поштене изборе 2024. године, на којима би Трамп, нема сумње, могао да победи. На сваком кораку, Бајден је вукао полуге моћи како би осигурао да његови критичари и противници не добију фер пансе.

Чак је и Роберт Ф. Кенеди Млађи на удару. У недавном твиту, Кенеди је открио да му је Бајденова администрација ускратила заштиту Тајне службе, упркос јасно показаним ризицима по његову безбедност.

Од убиства мог оца 1968. године, кандидатима за председника је обезбеђена заштита Тајне службе. Али не и мени. Уобичајено време за обраду формалних захтева за заштиту председничких кандидата је 14 дана. Након 88 дана без одговора и након неколико упита наше кампање, Бајденова администрација је управо одбила наш захтев, уз образложење да није оправдан, навео је Кенеди.

Захтев наше кампање укључивао је извештај од 67 страница водеће светске фирме за безбедност, у којем су детаљно описани јединствени и добро утврђени безбедносни ризици осим уобичајених претњи смрћу, додао је Кенеди.

Подсећања ради, Кенедијев отац убијен је под веома сумњивим околностима недуго након што је поразио бившег председника на предизборима демократа. Пет година раније, његов стриц је убијен у озлоглашеној епизоди која заударала на заверу, наводи "Американ конзерватив".

Браниоци режима кажу да Тајна служба није по закону обавезна да пружи заштиту "главним кандидатима" до 120 дана пре општих избора. То је тачно, али када је Барак Обама водио кампању 2008, добио је заштиту већ у мају 2007. године, два месеца пре "рока". Бајденови послушници донели су свесну одлуку да оставе његовог јединог могућег унутарпартијског ривала – који чак и нема много шанси – рањивим на све врсте претњи.

Кенедијев третман је, пише аутор текста Деклан Лири, бољи од начина на који Бајден "хендлује" Доналда Трампа који је задржао нека документа након што је напустио Белу кућу, баш као што је то учинио и бивши потпредседник Бајден и Мајк Пенс и скоро сваки други високи амерички званичник.

За ове тешке грехе, 45. председник Сједињених Држава је добио чак 40 кривичних пријава од администрације човека који је преузео функцију. Очекује се да ће их бити још. Сасвим је могуће, наводи "Америкен конзерватив", да ће ова земља видети свог бившег врховног команданта иза решетака и да ће га тамо сместити лидер кога има све шансе да смени.

Може ли се држава у којој је некада владало право да се врати из овога? Чини се непобитним – чак и ако Доналду Трампу буде дозвољено да поново преузме Белу кућу, чак и ако Хантер Бајден добије шамар за своје бројне злочине – да је тачка без повратка далеко иза нас, закључује Лири из "Америкен конзерватива".