Свет

Иран подржао саудијску мировну иницијативу за Украјину

Иран ће подржати сваки покушај да се пронађе мирно решење украјинског сукоба, укључујући и предстојеће мировне преговоре у Саудијској Арабији, рекао је портпарол МСП Ирана Насер Канани Чафи
Иран подржао саудијску мировну иницијативу за Украјинуwww.globallookpress.com © Jerzy Dabrowski/ZUMAPRESS.com

Иран ће подржати сваки покушај да се пронађе мирно решење украјинског сукоба, рекао је у понедељак портпарол министарства спољних послова те земље Насер Канани Чафи.

Он је додао да то укључује и предстојеће мировне преговоре у Саудијској Арабији, који не укључују Русију.

Москва је у међувремену саопштила да ће пажљиво пратити преговоре који ће се одржати у Џеди почетком следећег месеца.

"Остаје да се види које су циљеве поставили и о чему организатори планирају да разговарају", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, истакавши да је сваки покушај да се допринесе мирном решењу "заслужан позитивне оцене."

Како је известио "Волстрит џорнал", Саудијска Арабија планира да буде домаћин међународних мировних преговора о Украјини 5. и 6. августа, као и да је око 30 земаља наводно већ позвано да учествује у том догађају.

У преговоре ће наводно бити укључене САД, које ће представљати амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан, ЕУ и земље из Азије, Африке и Латинске Америке, тврди лист. Русија, наиме, није позвана на преговоре.

Амерички медиј описује догађај као наставак сличног састанка који се одржао у Копенхагену крајем јуна, где су Кијев и његове западне присталице покушале да промене став земаља у развоју, а које су до сада биле неутралне по питању Украјине.

Очекује се да ће се дискусије водити око предлога од 10 тачака украјинског председника Владимира Зеленског.

План захтева да Русија повуче своје снаге на границе на које би одредила Украјина, да плати репарације и да се подвргне судовима за ратне злочине. Москва је више пута одбацила те услове као нереалне и истакла да план Зеленског значи да Кијев не жели да се укључи у смислен дијалог.

Председник Владимир Путин је, у међувремену, нагласио да Русија остаје отворена за проналажење дипломатског решења, уз напомену да су Украјина, САД и НАТО активно одбијали да разговарају са Москвом.

image