Мушкарац након операције промене пола тражи еутаназију

Последице операције често су озбиљни болови

Транссексуални Канађанин затражио је да му социјални здравствени систем обезбеди еутаназију како би се окончала дуготрајна патња и бол након операције промене пола.

Лоис Кардинал рекао је да много жали што се подвргао овој операцији 2009. године, рекавши да би еутаназија била пожељнија због сталног бола.

Последице операције често су озбиљни болови, а "неовагина" је заправо отворена рана коју треба свакодневно дилатирати како би се спречило да се затвори.

"У константним сам боловима и стално осећам нелагоду, то се одражава и на моју психу. Ако нисам у стању да добијем одговарајућу медицинску негу, не желим да наставим са овим", рекао је Кардинал за Дејли мејл.

Према клиничкој слици пацијент не исуњава критеријуме за еутаназију. Кардинал се пријавио за "медицинску помоћ при умирању", односно програм еутаназије, међутим, упркос томе што је прогресивни социјализовани систем здравствене заштите један од најлибералнијих у пружању еутаназије, 35-годишњи становник Алберте је одбијен.

У медицинским документима које је Кардинал објавио на друштвеним мрежама лекар је написао да транссексуална особа није квалификована за програм еутаназије, који је отворен за оне који пате од неизлечивих болести или инвалидитета, јер постоје опције за ублажавање бола након операције промене пола.

Случај је, према противницима, показао замке не само трансродне хирургије, већ и либерализације закона о еутаназији у Канади 2021. године.

Кардинал тврди да је еутаназија једина преостала опција, јер прописана крема за умртвљивање није ублажила бол изазван хируршки направљеном "вагином".

"Није ми боље, нити имам бољу медицинску негу, нити било какву медицинску негу", рекао је Кардинал.

Овог месеца, истраживачи са Универзитета Флорида и Брукс рехабилитејшн објавили су студију која тврди да је четири од пет људи који су имали операцију промене пола у последњих пет година искусило дуготрајну бол након операције. Такође су открили да је 57 одсто изјавило да је сексуални однос сматрао болним искуством након операције.