Свет

Снабдевање Кијева оружјем постало ноћна мора за САД: Склопљен договор са Бугарском и Јужном Корејом

Америчка администрација под притиском је да снабде Украјину муницијом коју Кијев троши у огромним количинама
Снабдевање Кијева оружјем постало ноћна мора за САД: Склопљен договор са Бугарском и Јужном Корејом© Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Како би снабдели Кијев 155-милиметарским гранатама које украјинске снаге троше у ненормалним количинама, САД су се обратиле својим партнерима, а дугорочно планирају да убрзају производњу у наредне две године, пише "Фајненшел тајмс".

"Сваког дана проведем пола сата бавећи се 155-милиметарским гранатама", рекао је недавно саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Званичници кажу да је Бајденова администрација месецима била свесна да ће брзина којом Украјинци троше муницију "растегнути" залихе, како америчке тако и европске, пише "Фајненшел тајмс". Због тога су САД склопиле послове са Бугарском и Јужном Корејом за испоруку 155-милиметарских граната Украјини, а преговарају са Јапаном.

"Сједињене Државе су већ склопиле договоре са Бугарском и Јужном Корејом о испоруци граната Украјини и о истом преговарају са Јапаном", рекли су званичници.

Нервозан због неочекивано дугог сукоба у Украјини и исцрпљивања сопствених залиха, амерички председник Џозеф Бајден објавио је 7. јула одлуку да почне са испоруком касетне муниције режиму у Кијеву.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да Вашингтон на снабдевање Кијева касетном муницијом гледа као на привремену меру док САД не повећају производњу артиљеријске муниције у довољним количинама, што би могло да потраје месецима. Званични представник руског Министарства спољних послова Марија Захарова истакла је да такве залихе угрожавају цивиле и да имају за циљ продужење кризе.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће свака испорука која садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоручујући оружје Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

image