Американци више не верују ни својој војсци

Републиканци традиционално највише верују војсци, тако је и данас, али је стопа пала за 20 одсто у последње три године – са 91 на 68 посто

Американци све мање верују својој војсци, а пад поверења у исту приметан је последњих пет година. Подаци Галупове анкете спроведене од 1. до 22. јуна бележе и рекордно низак ниво поверења америчке јавности у неколико јавних институција – од Врховног суда, банака, државних школа, великих технолошких компанија до медија и Конгреса (којем верује само осам одсто житеља САД).

Војсци верује 60 одсто испитаника, као и 1997. године, док је 1988. поверење исказивало 58 посто анкетираних. 

Од касних седамдесетих до раних осамдесетих – током Хладног рата и усред претњи америчкој моћи, укључујући иранску талачку кризу – између 50 и 58 процената Американаца имало је поверења у војску САД. 

Бољу слику о својим војним снагама тамошње становништво је имало за време мандата председника Роналда Регана осамдесетих, а знатан скок је забележен након победе у Заливском рату (на рекордних 85 одсто 1991. године) и поново после терористичких напада 11. септембра.

У наредне две деценије поверење у ову за Американце врло важну институцију генерално је било изнад 70 одсто, све до пада на 69 посто 2021. године. Од тада пад је константан, на шта је посебно утицало повлачење трупа из Авганистана.

Републиканци иначе традиционално највише верују америчкој војсци, тако је и данас, али је стопа пала за 20 одсто у последње три године – са 91 на 68 посто.