Свет

Белорусија и Иран потписали одбрамбени споразум

Ирански министар одбране истакао је да две земље имају блиске ставове о различитим регионалним и међународним питањима
Белорусија и Иран потписали одбрамбени споразум© Tanjug/Belarus' Defense Ministry via AP

Министри одбране Белорусије и Ирана Виктор Хрењин и Мохамед Реза Аштани на састанку одржаном у седишту иранског Министарства одбране у Техерану потписали су споразум о сарадњи у области одбране и разговарали о питањима од заједничког интереса, пренела је агенција ИРНА.

Ирански министар одбране истакао је да две земље имају блиске ставове о различитим регионалним и међународним питањима, истичући да "Белорусија заузима посебно место у иранској спољној политици".

Он је подвукао значај сарадње у области одбране и додао да би уравнотежавање одбрамбених капацитета Ирана и Белорусије допринело миру и безбедности у региону. У контексту сукоба у Украјини, ирански званичник изразио је подршку сваком дипломатском напору чији је циљ да се постигне мировно решење.  

Међутим, Аштани је изразио забринутост због ширења НАТО-а на исток без икаквих разматрања забринутости осталих земаља региона.

Белоруски министар одбране изјавио је да се нада да ће његова посета омогућити да се ојачају билатералне везе две земље и додао да постоји потенцијал за директну и индиректну сарадњу између министарстава одбране две земље, са нагласком на војну и одбрамбену сарадњу.

image