Свет

Украјински командант позвао на потпуну мобилизацију: Очајни смо

Према мојим прорачунима, рат ће трајати још најмање пет година, а ако заиста буде тако, велико је питање какав ће бити сценарио, казао је командант батаљона треће јуришне бригаде Оружаних снага Украјине Дмитриј Кухарчук
Украјински командант позвао на потпуну мобилизацију: Очајни смоGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Командант батаљона треће јуришне бригаде Оружаних снага Украјине Дмитриј Кухарчук позвао је да се не "улепшава" ситуација на фронту, као и успеси Оружаних снага Украјине и да се изврши потпуна мобилизација, преноси украјинско издање "Страна.уа".

"Ако Украјина намерава да победи у рату, Кијев мора да започне тоталну мобилизацију. Не улепшавајте ситуацију на фронту и прогласите режим потпуне мобилизације. У супротном, исход рата ће бити велико питање", објавио је лист.

Према речима Кухарчука, да би победио, Кијев треба да оријентише рад јавног и приватног сектора ка Оружаним снагама Украјине и да мобилише "цело, а не само сеоско становништво".

Осим тога, како је навео, потребно је ослободити се политичких аспеката у раду органа власти.

"Према мојим прорачунима, рат ће трајати још најмање пет година, а ако заиста буде тако, велико је питање какав ће бити сценарио, јер у том случају мораћете да напустите своју зону удобности, али то ће довести до победе", прецизирао је украјински командант.

Како је додао, украјинске власти су изабрале другачији пут, где се у информативном простору "хране обећањима" о превременој победи, а мобилишу се само добровољци или они који не могу да се исплате. 

"Многи Украјинци и не осећају војну акцију", поручио је.

Према речима Мирослава Гаја, украјинског добровољца који се бори у редовима украјинских трупа, "ако се рат одужи, а очигледно се одуговлачи, онда ће сви морати да се боре".

"Војсци на фронту је мука од 'позитивних' блогера који причају о успесима, јер иза ових успеха стоји 'машина за млевење меса'. Доста је прича о томе како ће се све брзо завршити, како ћемо брзо заузети Крим, деокупирати територије, како ће се рат завршити брзо", казао је Гај.

Подсетимо, претходно је посланик Раде Јарослав Железњак саопштио да је Врховна рада Украјине продужила ванредно стање и општу мобилизацију за 90 дана, до 15. новембра.

Наиме, у Украјини је 24. фебруара 2022. уведен режим ванредног стања, а следећег дана украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ о општој мобилизацији. 

За то време, мандати су им више пута продужени, а последњи пут у мају када је ванредно стање и мобилизација продужена до 18. августа.

image