Свет

Упркос притиску са Запада: Самит Русија-Африка велики успех

Самит Русија-Африка у Санкт Петербургу био је велики успех, упркос "притиску без преседана са Запада", наводи се у саопштењу "Росконгреса"
Упркос притиску са Запада: Самит Русија-Африка велики успехwww.globallookpress.com © President Of Russia Office/Keystone Press Agency

Самит Русија-Африка у Санкт Петербургу био је велики успех, упркос "притиску без преседана са Запада", наводи се у саопштењу руске државне компаније "Росконгрес" која је била организатор скупа.

Дводневном форуму присуствовале су званичне делегације из 48 земаља, од којих су већину предводили шефови држава или високо рангирани национални званичници.

Пет највећих интеграционих удружења на афричком континенту такође је послало своје представнике, истакао је "Росконгрес".

Укупна посећеност се процењује на 9.000 људи, са држављанима 104 стране државе и територије који су присуствовали разним догађајима форума.

Бројка укључује отприлике 1.000 страних пословних људи и 1.100 страних званичника, као и 2.000 предузетника и 750 јавних службеника из земље домаћина. Дошло је више од 2.000 посленика из разних медијских организација.

Потписани кључни документи 

Високи званичници који су присуствовали форуму потписали су четири кључне декларације, четворогодишњи акциони план и два меморандума о разумевању између Русије и афричких регионалних блокова.

На самиту је такође потписан 161 јавни споразум о различитим програмима. Већина њих је била о међувладиној сарадњи, образовању, размени технологије и међународној трговини, наводи се у саопштењу.

"Ове године, дискусије Економско-хуманитарног форума обиловале су практичним предлозима, посебно у хуманитарној и технолошкој области, и изазвале су значајно интересовање представника пословне и научне заједнице", рекао је Антон Кобјаков, извршни секретар организационог комитета.

На форуму је одржано укупно 59 панела са 457 говорника.

Спортски и културни програм

Самит је такође садржао обиман спортски и културни програм. Један од кључних момената за Русију било је свечано најављивање Игара пријатељства, које ће се следећег септембра одржати у Москви и Јекатеринбургу.

Неки коментатори су упоредили тренутни застој у спорту са бојкотом Олимпијских игара из доба хладног рата од стране западног и совјетског блока.

Москва, са друге стране, истиче да Игре пријатељства представљају уједињене идеале спорта, независно од политичке агенде.

Међународне атлетске организације кажњавале су руске спортисте у оквиру кампање западних санкција. Првобитна пуна забрана је углавном замењена ове године захтевом да се Руси такмиче под неутралном заставом. Грађани Русије такође морају да прођу строги скрининг на допинг, а испитује се и њихов став о сукобу у Украјини.

Москва сматра да су ограничења дискриминаторна и политички мотивисана.

Спортски догађаји на маргинама форума укључивали су трку на пет километара, вишедневну бициклистичку трку око Ладошког језера на 1.000 км, фудбалски фестивал на коме се одржава гала утакмица између тимова састављених од руских и афричких звезда, као и и бину посвећену руском одбојкашком првенству.

Афрички фестивали

Одржан је и фестивал афричке савремене уметности и кухиње у Санкт Петербургу, филмски фестивал на којем су приказана дела афричких филмских стваралаца и улични концерт под називом "Ритмови Африке", где су посетиоци могли да уживају у наступима афричких бендова и руских музичара који свирају афричку музику.

Форум је такође био домаћин преко 50 изложби посвећених различитим аспектима сарадње Русије са афричким народима.

Једну колективну изложбу припремиле су афричке земље како би представиле своја национална достигнућа.

image