Свет

Обећање лудом радовање: Америчко и западно оружје доминира у нападу на руску територију

Бајденова администрација се приближава ивици ширег рата у Европи, ако су циљеви Вашингтона онакви каквим се чине, дипломатско решење сукоба постаје све мање вероватно, пише "Ејжа тајмс"
Обећање лудом радовање: Америчко и западно оружје доминира у нападу на руску територијуGetty © Ezra Acayan/Getty Images

Упркос обећањима Вашингтона, кијевски режим користи америчко и западно оружје за нападе на руску територију, пише колумниста Стивен Брајен за "Ејжа тајмс".

"Пентагон каже да америчко оружје неће бити употребљено против руске територије, али ово је чиста лаж. Америчке беспилотне летелице и крстареће ракете као што је ХИМАРС, плус касетна муниција коју испоручују САД свакодневно користи за гађање руске територије", наводи он.

Додаје да је исти случај и са британско-француским ракетама "сторм шедоу", а Вашингтон не може да објасни шта амерички шпијунски дрон "глобал хок" ради на руској територији. "Вероватно помаже Украјини при циљању руских позиција, војних и цивилних", предлаже аутор.

Он напомиње да САД отворено признају да су планирале испоруку поморских дронова-камиказа какви су коришћени за напад на Кримски мост, што представља још један напад на Русију.

Ништа од овога, међутим, није промакло Москви, истиче се у листу из Хонгконга, и подсећа на став Кремља који сматра да је у прокси рату са НАТО-ом.

"Дакле, без обзира шта кажу Пентагон или Вашингтон, Бајденова администрација се приближава ивици ширег рата у Европи", закључује аутор и додаје да, ако су циљеви Вашингтона онакви каквим се чине, дипломатско решење сукоба постаје све мање вероватно.

Москва је у више наврата упозоравала да све земље земље које наоружавају кијевски режим тиме учествују у сукобу и само га тиме продужавају.

Са друге стране, западне владе су правдале многобројне ескалаторне кораке у виду пружања све напреднијих система наоружања Кијеву тврдњама да се они неће користити за нападе на територију Руске Федерације.

image