Свет

Донатор Доналда Трампа финансира председничку кампању Роберта Кенедија Млађег

Федерални поднесци показују да је бизнисмен Тимоти Мелон подржао кандидатуру Бајденовог ривала са пет милиона долара
Донатор Доналда Трампа финансира председничку кампању Роберта Кенедија МлађегGetty © Anna Moneymaker / Staff

Главни републикански донатор у претходним председничким кампањама Доналда Трампа сада помаже у финансирању кандидатуре Роберта Кенедија Млађег.

Како преноси "Фајненшел тајмс" позивајући се на федералне поднеске, Тимоти Мелон је дао пет милиона долара компанији "Америчке вредности" која подржава Кенедија у трци за Белу кућу. Мелон (81) је унук Ендруа Мелона, бившег министра финансија САД, банкара и бившег извршног директора у сектору транспорта и инфраструктуре.

Мелонова подршка Кенедију наглашава у којој мери Бајденов ривал привлачи новац и симпатије конзервативних кругова док покушава да добије номинацију Демократске странке.

Мелон је био један од Трампових највећих донатора у претходним изборним циклусима и залагао се за строга ограничења имиграције којима се обично противе демократе.

Кенедија, нећака покојног бившег председника Џона Ф. Кенедија, критикују због прихватања појединих теорија завере, противљења ковид вакцинама и противљења слању америчке војне и финансијске помоћи Украјини. И поред критика, Кенеди Млађи представља озбиљну претњу Бајдену у трци за номинацију.

Истраживања јавног мњења показују да Бајден и даље има већу подршку демократа од Кенедија, али ако Кенеди буде имао довољно средстава да одржи своју кандидатуру за Белу кућу у животу, могао би да постане трн у оку Бајдену, приморавајући лидера демократа да троши енергију и новац за кампању које би иначе употребио на општим изборима, објашњава "Фајненшел тајмс".

Свеукупно, "Америчке вредности" су прикупиле 9,8 милиона долара у првих шест месеци ове године и додатних 6,5 милиона долара у јулу, показују федерални поднесци.

Други највећи донатор Кенедија је Гавин де Бекер, консултант за безбедност близак милијардеру Џефу Безосу, који је раније давао донације демократама и републиканцима. Де Бекер је дао 4,5 милиона долара компанији "Америчке вредности".

Друге присталице Кенедија су Патрик Бирн, бивши извршни директор трговачке компаније "Оверсток" и ризични капиталиста Чамат Палихапитија, као групација коју финансира инвеститор из Силицијумске долине Дејвид Сакс.

image