Донатор Доналда Трампа финансира председничку кампању Роберта Кенедија Млађег

Федерални поднесци показују да је бизнисмен Тимоти Мелон подржао кандидатуру Бајденовог ривала са пет милиона долара

Главни републикански донатор у претходним председничким кампањама Доналда Трампа сада помаже у финансирању кандидатуре Роберта Кенедија Млађег.

Како преноси "Фајненшел тајмс" позивајући се на федералне поднеске, Тимоти Мелон је дао пет милиона долара компанији "Америчке вредности" која подржава Кенедија у трци за Белу кућу. Мелон (81) је унук Ендруа Мелона, бившег министра финансија САД, банкара и бившег извршног директора у сектору транспорта и инфраструктуре.

Мелонова подршка Кенедију наглашава у којој мери Бајденов ривал привлачи новац и симпатије конзервативних кругова док покушава да добије номинацију Демократске странке.

Мелон је био један од Трампових највећих донатора у претходним изборним циклусима и залагао се за строга ограничења имиграције којима се обично противе демократе.

Кенедија, нећака покојног бившег председника Џона Ф. Кенедија, критикују због прихватања појединих теорија завере, противљења ковид вакцинама и противљења слању америчке војне и финансијске помоћи Украјини. И поред критика, Кенеди Млађи представља озбиљну претњу Бајдену у трци за номинацију.

Истраживања јавног мњења показују да Бајден и даље има већу подршку демократа од Кенедија, али ако Кенеди буде имао довољно средстава да одржи своју кандидатуру за Белу кућу у животу, могао би да постане трн у оку Бајдену, приморавајући лидера демократа да троши енергију и новац за кампању које би иначе употребио на општим изборима, објашњава "Фајненшел тајмс".

Свеукупно, "Америчке вредности" су прикупиле 9,8 милиона долара у првих шест месеци ове године и додатних 6,5 милиона долара у јулу, показују федерални поднесци.

Други највећи донатор Кенедија је Гавин де Бекер, консултант за безбедност близак милијардеру Џефу Безосу, који је раније давао донације демократама и републиканцима. Де Бекер је дао 4,5 милиона долара компанији "Америчке вредности".

Друге присталице Кенедија су Патрик Бирн, бивши извршни директор трговачке компаније "Оверсток" и ризични капиталиста Чамат Палихапитија, као групација коју финансира инвеститор из Силицијумске долине Дејвид Сакс.