Свет

Варшава: Провоцирате хеликоптерима, знамо ко нам је непријатељ

Нема сумње да је реч о провокативним акцијама усмереним на НАТО и Пољску, пријавили смо овај инцидент седишту Алијансе
Варшава: Провоцирате хеликоптерима, знамо ко нам је непријатељwww.globallookpress.com © SANDER ILVEST/imago stock&people

Дејства белоруских хеликоптера на граници са Пољском су провокација, саопштило је Министарство одбране те земље, преносе "РИА Новости".

Наиме, пољска влада је претходно саопштила да су два белоруска хеликоптера нарушила ваздушну границу Пољске у близини Бјаловеже, након чега је шеф министарства одбране наредио да се повећа број трупа на граници са Белорусијом. 

"Нема сумње да је реч о провокативним акцијама усмереним на НАТО и Пољску. Свесни смо ко је непријатељ на нашој источној граници. Пријавили смо овај инцидент седишту Алијансе. Јуче је одржан састанак комитета за безбедност и издата су наређења за оружане снаге", казао је заменик министра одбране Војчех Скуркевич за "Пољски радио".

Према његовим речима, такве ситуације не би требало да се дешавају. 

"Ово је јако опасно. Ако овакве ситуације наставе да се дешавају и ескалирају, онда ће наше деловање бити адекватно потенцијалним претњама", нагласио је.

Због наводног инцидента у Министарство спољних послова Пољске одмах је позван отправник послова Белорусије.

Пољска страна је изразила "одлучан протест" и позвала је позвала белоруску страну да "одмах и детаљно пружи објашњење поводом инцидента".

Министарство одбране Белорусије саопштило је да белоруским хеликоптерима није било кршења границе Пољске, а таква изјава Варшаве је неопходна да би се оправдало њено гомилање трупа у близини белоруско-пољске границе.

"Оптужбе за повреду пољске границе од стране хеликоптера Ми-24 и Ми-8 белоруског ратног ваздухопловства су натегнуте и имају за циљ оправдавање гомилања снага и средстава на белоруској граници", наводи се у саопштењу белоруског Министарства на Телеграму.

image