Свет

Бајденов захтев Конгресу: Оружје за Тајван преко буџета за Украјину

Ако Конгрес усвоји овај предлог, Тајван ће по први пут добити оружје преко буџета који се пуни новцем америчких пореских обвезника познатог као "страно војно финансирање"
Бајденов захтев Конгресу: Оружје за Тајван преко буџета за Украјинуwww.globallookpress.com © © Gene Blevins

Бела кућа затражиће од Конгреса да испоруку оружја Тајвану финансира у склопу додатног буџета намењеног Украјини, а све у циљу да се убрза набавка оружја због растућих претњи из Кине, пише "Фајненшел тајмс".

Канцеларија за управљање и буџет уврстиће средства за Тајван у додатни буџетски захтев за Украјину, рекла су два неименована извора упућена у ове планове. Ако Конгрес усвоји овај предлог, Тајван ће по први пут добити оружје преко буџета који се пуни новцем америчких пореских обвезника познатог као "страно војно финансирање". Очекује се да ће Бела кућа овог месеца поднети захтев Конгресу.  

Бела кућа раније је најавила да ће Сједињене Америчке Државе по први пут обезбедити за Тајван оружје из залиха у вредности од 345 милиона долара у оквиру "председничких овлашћења" која су коришћена за слање оружја у Украјину.

"Ово би могао бити огроман корак који показује колико далеко су САД спремне да иду како би убрзале одвраћање у Тајванском мореузу", рекао је извршни директор консултантске фирме из Вашингтона "Бикон глобал стратеџис" Ерик Сајерс.

Деценијама су САД само продавале војну опрему Тајвану, наводи се у тексту, и додаје да према подацима Америчко-тајванског пословног удружења Тајпеј још увек чека испоруку купљеног наоружања вредног 23 милијарде долара која укључује ракете харпун и осматрачке беспилотне летелице. Нешто од овог пакета наоружања, најављено је да ће бити купљено пре више од пет година.

Војни званичници САД више пута су критиковали спорост испоруке оружја Тајвану.

Бела кућа одбила је да коментарише или објави више детаља о томе колико новца ће бити тражено за Тајван. Гласање у Конгресу о додатном буџету – који је усмерен пре свега на нови пакет војне помоћи Украјини – биће први тест подршке Кијеву у садашњем Конгресу.

Група републиканаца у Представничком дому недавно је тражила, али није успела да искористи годишњи Закон о одбрани да ограничи подршку САД Украјини, што је знак да би чак и мала група посланика могла да угрози или одложи будућу помоћ, истиче се у тексту.

Уврштавање помоћи Тајвану, која има велику подршку у обе странке у Конгресу, у буџет за Кијев могло би да помогне америчкој администрацији и про-кијевским републиканцима да придобију и оне чланове Представничког дома који би се иначе противили усвајању буџета.

Прошле године, Конгрес је усвојио закон којим је одобрено 10 милијарди долара "стране војне помоћи" за Тајван у наредних пет година.

Амбасада Кине у Вашингтону упозорила је да се Пекинг снажно противи америчким војним везама са Тајваном и слању војне помоћи региону над којим има суверену власт. Вашингтон је позван да престане да "изазива ризике по мир и стабилност у Тајванском мореузу".  

image