Макронов човек на челу Европске комисије

Тјери Бретон је веома вешт у закулисним политичким играма. Упућени кажу да је то најважније у борби за најмоћнију позицију у Бриселу

Када је Тјери Бретон први пут изнео идеју да постане председник Европске комисије (ЕК), ни он сам није ту идеју схватао озбиљно, извештава "Политико".

"Можда треба размислити о плану Б", одговорио је тада комесар ЕК за унутрашње тржиште, што је изазвало смех присутних.

Ипак, како се ближе избори за Европски парламент, Бретонов "план Б" о преузимању извршне власти у ЕУ привлачи све веђу пажњу.

Бретон, мање проатлантски расположен од Фон дер Лајенове

Бивши министар стекао је огромну моћ као европски комесар, стављајући свој печат дословно на све, од вакцина против ковида, преко граната за Кијев, све до спровођења дигиталних правила ЕУ.

У међувремену, његова функција контроле тржишта ЕУ постала је један од најважнијих портфеља у Бриселу.

Иако је Бретон постао веома моћан у ЕК, то још није гаранција да ће он постати њен председник. За то му је потребна подршка свих европских лидера, коју треба да потврди Европски парламент. Међутим, Бретон чини све што може да то постане неизбежно, тврде бројни званичници ЕК, који су желели да остану анонимни.

Урсула фон дер Лајен остаје највероватнији кандидат за место председника Комисије, али неизвесност у погледу њених правих намера отвара терен другим кандидатима, укључујући и Бретона.

"Очигледно је да Бретон жели то место", изјавио је један званичник. "У ствари, то сваким даном постаје све очигледније."

Изгледи да Бретон буде председник ЕК сигурно ће узнемирити многе државе ЕУ, које страхују да ће он заступати интересе Француске.

Такође, то може изазвати забринутост Вашингтона, јер је Бретон далеко мање проатлантски усмерен од Фон дер Лајенове и вероватно би његови ставови, поводом низа питања, били много оштрији.

Уколико Бретон не добије овај положај, званичници из ЕК тврде да би Бретон могао да заузме место потпредседника. На питање да ли ће Бретон још један мандат остати у ЕК, портпарол његове канцеларије одбио је да одговори.

Закулисне политичке вештине

Бретонов "план Б" за највишу функцију у ЕУ можда се чини невероватним. Међутим, тако је било и пре четири године, када је Бретон ушао у ЕК. Тада је именован у последњем тренутку, након што је отпала бивша чланица Европског парламента Силви Гулар.

У ЕК, Бретон је неговао имиџ аутсајдера: бившег технолошког директора, који се посветио бирократским ситницама и који се не плаши да се јавно супротставља људима попут Илона Маска.

Бретон, који је две године, током мандата Жака Ширака, био министар финансија, веома је вешт у раду иза кулиса, што је показао приликом именовања америчког економисте Скота Мортона на утицајну позицију главног економисте антимонополског одељења. Именовање Американца уместо Европљанина било је тада анатема за Француску.

Док су француски председник Емануел Макрон и троје његових министара водили јавну кампању против Скота Мортона, Бретонова канцеларија је била кључна у окупљању европских комесара, који су потписали писмо против његовог именовања.

"Бретонова канцеларија је позивала све остале, покушавајући да натера људе да потпишу писмо", изјавио је један од неименованих званичника Комисије.

Овај потез је успео да преокрене равнотежу против Мортона. Осим тога, јавно оспоравање одлуке коју је одобрио председник ЕК представља изузетну реткост.

Кандидат (не)зависан од Париза

Узгред, Бретон није бежао ни од ставова који су били у супротности са канцеларијом Урсуле фон дер Лајен. На пример, са комесаром за привреду Паолом Ђентилонијем писао је текстове о економским питањима која су се супротстављали ставовима председнице. Несагласност председника ЕК и комесара је ретка и показује да Бретон има храбрости да брани своје ставове.

"Он је доминантна личност, то је сигурно. Али, он завршава послове", рекао је четврти званичник ЕК.

Међутим, Париз би преко Бретона постао превише утицајан у различитим областима, као што су одбрана или државна помоћ приватним компанијама, за шта је Француска директно заинтересована.

"Он покушава да ојача европски индустријски сектор, али је очигледно да ће Француска од тога имати непосредне користи", додао је четврти званичник ЕК.

Иако Бретон каже да је потпуно независан од Париза, критичари упозоравају да би, уколико он заузме место председника, Француска постала превише моћна.

Штавише, Бретон би морао да заобиђе и последњу препреку: то што његова странка Обнова Европе вероватно неће освојити највише гласова на предстојећим изборима. Анкете им предвиђају треће место.

"Не постоји начин да Француз заузме ту позицију", рекао је пети неименовани званичник ЕК. "И Макрон то добро зна."