Ко је тужилац Џек Смит: Од ОВК до Трампа преко мафије

Смит је у уторак објавио другу оптужницу на федералном нивоу против бившег председника САД, у којој се терети да је покушао да поништи резултате избора 2020. које је добио Џозеф Бајден

Џек Смит, амерички специјални тужилац који је у уторак подигао другу федералну кривичну оптужницу против бившег председника САД Доналда Трампа, до сада је у каријери водио случајеве против ратних злочинаца, мафијаша и корумпираних полицајаца, а радио је и у Хагу и бавио се злочинима на КиМ.

На место специјалног тужиоца именовао га је секретар за правосуђе САД Мерик Гарланд и истраге о Трампу преузео је у новембру прошле године, преноси "Глас Америке".

Смит је у уторак објавио другу оптужницу на федералном нивоу против бившег председника САД, у којој се терети да је покушао да поништи резултате избора 2020. које је добио Џозеф Бајден.

"И све је то било засновано на лажима. Лажима чији је циљ био да опструишу камен темељац америчке владе: бројање гласова и потврђивање резултата председничких избора", казао је Смит у кратком обраћању када је објавио оптужницу.

Он је већ подигао једну федералну оптужницу против Трампа у случају сакривања поверљивих докумената на Флориди, и та оптужница је недавно проширена на 40 тачака са претходних 37.

Ови случајеви се разликују од било којих других које је Смит покренуо, јер је оптужен бивши председник САД који жели да се врати у Белу кућу 2024. године.

Трамп се изјаснио да није крив и напао је Смита на друштвеним мрежама, уз опаску да је "поремећен".

"Зашто су чекали тако дуго? Зато што су хтели да то ставе тачно усред моје кампање", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Трут соушл".

Смит није регистрован ни у једној политичкој партији.

Завршио је право на Харварду и почео је да ради 1994. као тужилац на Менхетну, под вођством Роберта Моргентауа, који је био најпознатији по кривичном гоњењу мафијашких босова.

Затим је 1999. године почео да ради у канцеларији америчког тужиоца у Бруклину. Радио је на кривичном гоњењу Чарлса Шварца, једног од њујоршких полицајаца који је учествовао у бруталном нападу на Афроамериканца Ебнера Луиму док је био у затвору.

Смит је издејствовао осуђујућу пресуду за Ронела Вилсона, вође нарко-банде који је убио два полицајца у Њујорку.

Од 2008. године надгледао је процесуирање ратних злочина у Међународном кривичном суду у Хагу, а од 2010. до 2015. радио је у Секретаријату за правосуђе.

Недавно се Смит вратио случајевима у Хагу, и издејствовао осуђујућу пресуду за бившег команданта ОВК Салиха Мустафу, челника логора у којем су затвореници мучени током рата на Косову 1998-1999. године.