Свет

Истраживање: Дупло више Американаца Кину сматра важнијим савезником од Европске уније

Ново истраживање института "Пју" налази да два одсто становника САД Кину сматра за најбитнијег америчког савезника, док исто за ЕУ мисли један одсто
Истраживање: Дупло више Американаца Кину сматра важнијим савезником од Европске унијеGetty © Mario Tama/Getty Images

Више је Американаца који сматрају да је Кина највреднији савезник САД оних који то мисле за Европску унију, једно је од занимљивијих налаза нове анкете истраживачког центра "Пју".

Иако је реч о ниским процентима, односно два одсто за Кину а један одсто за Европску унију, ово представља занимљив налаз у тренутку када земље ЕУ убрзано постају све зависније од Вашингтона, у енергетском, безбедносном и економском смислу усред окретања против Русије након почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Иронично, једнак број испитаника (један одсто) сматра да је Русија најбитнији спољнополитички савезник САД.

Док је већина испитаника (48 одсто) одбила да пружи одговор, највише људи је на ово питање одговорила именујући Велику Британију (22 одсто), а затим Канаду (шест одсто), никога (шест одсто), Израел (четири одсто), Немачку (три одсто) и Јапан (два одсто).

Кина и Русија највећа претња по САД

Највећи број испитаника именовао је Кину (50 одсто) и Русију (17 одсто) као највећу претњу по САД, док је 24 одсто одбило да пружи одговор. Северна Кореја је добила два одсто гласова, колико и саме САД.

"Пју" примећује да се одговор на ово питање у значајној мери разликује у зависности од политичког опредељења испитаника, односно да ће симпатизери републиканаца и конзервативнији испитаници именовати Кину, а присталице демократа и либералније настројених Американаца Русију.

image