Израел купује гранате за 60 милиона долара да надомести оне послате Украјини

Испорука би требало да буде обављена наредне године, а Министарство одбране набавиће ову врсту наоружања од домаћег произвођача "Елбит система"

Министарство одбране Израела набавиће артиљеријске гранате калибра 155 милиметара у вредности 60 милиона долара од домаћег "Елбит система", наоружања које се показало веома важним у сукобу у Украјини.

До договора о набавци ове врсте муниције који је најављен последњег дана јула, долази неколико месеци пошто су се појавили извештаји да су Сједињене Америчке Државе наводно повукле 300.000 граната калибра 155 милиметара из складишта у Израелу како би их дале Кијеву. Ради се о америчким залихама стационираним у овој земљи, али којима израелска војска може да приступи у хитним случајевима.

Министарство одбране саопштило је да ће од "Елбит система" бити купљено десетине хиљада граната за потребе израелске војске, а испорука се очекује следеће године, пренео је портал "Брејкинг дифенс".

"Производња артиљеријских граната је кључна и Министарство одбране уложило је у њу протеклих година значајна средства. Уговор са 'Елбит системима' ојачаће капацитете и спремност израелских одбрамбених снага за различите борбене ситуације", рекао је званичник Министарства одбране Зев Ландау.

Како се подсећа у тексту, Украјина испаљује на хиљаде ових граната дневно, а њена спора офанзива ставила је у фокус огромну количину муниције која се троши што је утицало и на светске резерве. Попут Израела, и САД су уложиле значајна средства у повећање производње артиљеријских граната калибра 155 милиметара.  

"Тајмс" је раније известио да је Израел првобитно био забринут због тога што САД планирају да гранате из складишта у њиховој земљи испоручи Украјини, углавном из страха да би то нарушило односе Москве и Тел Авива, који се у досадашњем току конфликта, како се наводи у тексту, углавном држао неутрално.

Израел је наставио да унапређује сопствене гранате од 155мм, а 2016. године произвођач "ИМИ" најавио је нову гранату која би требало да буде ефикаснија од претходних. "Елбит" је 2018. године купио овог произвођача и од тада пласира свој 155 милиметарски артиљеријски систем широм света, укључујући "АТМОС" који је први пут приказан у САД 2020. године.