Свет

Све мање кандидата за Бундесвер: Оружаним снагама Немачке фали 23.000 војника

Из савезне канцеларије за управљање људским ресурсима саопштили су да је све последица демографских и социјалних промена у немачком друштву и лоше ситуације на тржишту рада
Све мање кандидата за Бундесвер: Оружаним снагама Немачке фали 23.000 војникаwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Hoermann / SVEN SIMO

Рекламне кампање вредне милионе и програми који службу у Бундесверу приказују као врло привлачну очигледно немају никаквог ефекта пошто је све мање кандидата који би се придружили Оружаним снагама Немачке. Према сазнањима "Шпигла", за војну професију у првих неколико месеци ове године пријавило се знатно мање људи него у истом периоду 2022.

"Тренд пада пријава наставиће се целе године упркос напорима да се то промени", пише у подацима ресорног министарства доступним немачком листу, а наведено је и да се до краја маја пријавило 23.414 особа, седам одсто мање него у истом периоду прошле године.

За министра одбране Бориса Писторијуса ово је велики проблем будући да настоји да значајно увећа Бундесвер – циљ је 203.000 људи до краја 2031. године. Додатни проблем је и то што нема ко да замени војнике који су послати у стране мисије.

Министарство је недавно констатовало да само 180.770 људи сада служи у Бундесверу – тако мали број забележен је последњи пут октобра 2018. године.

У интерним документима стручњаци су истакли да ће недостатак младих у редовима војске утицати и на тренутно висок квалитет трупа. Такође, упозорено је да Бундесвер не би смео да снизи критеријуме за пријем нових кандидата јер би то утицало најпре на физичку спремност трупа.

Писторијус би требало да посети Бундесверов центар за регрутацију у Штутгарту, а наручена је и студија о томе како анимирати припаднике генерације З да служе у војсци.

Из савезне канцеларије за управљање људским ресурсима саопштили су да је све последица демографских и социјалних промена у немачком друштву и лоше ситуације на тржишту рада, те подсетили да се трупама ипак придружило више регрута прошле него 2021. године.

"Шпигл" је пак констатовао да су превидели да помену један детаљ – да регрутација практично није спровођена 2021. услед короне.

image