Ратни профитери: "Локид Мартин" зарадио милијарде на обнављању залиха Пентагона

За ову америчку компанију опредељено је 2,3 милијарде долара за наоружање које би требало да попуни истрошене америчке залихе

У настојању да обнови истрошене америчке залихе наоружања, Пентагон је од могућих шест милијарди долара компанији "Локид Мартин", главном произвођачу муниције коју Сједињене Америчке Државе шаљу Украјини, већ определио 2,3 милијарде, објавило је Министарство одбране.

Такође, заједничко предузеће "Локида" и "РТХ Корп." (некадашњи 'Рајтеон технолоџис') требало би да добије око 1,4 милијарде долара од могућих 1,9 милијарди за попуњавање складишта противтенковских пројектила "џавелин", пренео је "Блумберг".

Процес обнављања војних залиха може трајати годинама док се преговара о уговорима и поново покрећу производне линије. До сада, Пентагон је определио 9,7 милијарди долара за обнављање залиха, од укупно 26 милијарди долара које је Конгрес одобрио за те сврхе.

Нове бројке урађене су по ревидираној методологији канцеларије Пентагона за набавке како би показале "обавезне" доларе који ће бити исплаћени компанијама када се испоруче или испуне други услови уговора. То је прецизније од претходних рачуница у којима се пазило само да се не прекорачи горња граница таквих уговора.

Исплате намењене за "Локид" укључују и 1,4 милијарди долара од могућих 5,2 милијарде за навођене ракете за ГМЛРС систем.

За компанију "РТХ" опредељено је 884 милиона долара за производњу најнапреднијих ракета за противваздушни систем "патриот" који би требало да замене оне послате Украјини. Ова компанија треба да добије и 581 милион долара за ракете за преносни ПВО систем "стингер".

Конгрес је такође одобрио 18,6 милијарди долара за дугорочне одбрамбене потребе Украјине. До сада, је седам  милијарди тог новца предвиђено за америчке компаније.

"РТХ", на пример, треба да добије 1,2 милијарде долара од могућих 1,4 милијарде за ПВО систем дугог домета "НАСАМС" за Украјину.  

За "Џенерал дајнамикс" и друге уговараче опредељен је 901 милион долара од могућих 1,4 милијарде, како би обезбедили Украјини муницију калибра 155 милиметара за хаубице.