Свет

"Глобал тајмс": Фон дер Лајенова на Филипинима заговара интересе САД

Кинески војни експерт Сунг Џунпинг рекао је да је јасно да је лидерка наднационалне, економске и политичке уније скренула с ЕУ колосека – чини се да она "од ЕУ прави војну организацију подређену Сједињеним Државама"
"Глобал тајмс": Фон дер Лајенова на Филипинима заговара интересе САД© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila, Pool

Посету председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Филипинима обележиле су провокативне примедбе о регионалним безбедносним питањима и подстицаји на конфронтацију, оцењује кинески "Глобал тајмс", додајући да је шефица ЕК изјавама циљала Кину.

Лист близак Комунистичкој партији Кине истакао је да је позитивно то што су две стране нормализовале односе након затегнутих веза због рата бише филипинске администрације против дроге, и у том смислу најавиле наставак преговора о споразуму о слободној трговини, те договориле сарадњу у областима климатских промена, поморске безбедности и зелене економије, али да забрињава снажна реторика Фон дер Лајенове.

Наиме, рекла је да Европа неће толерисати агресију "ни у Украјини, ни у Индо-Пацифику", додајући да су безбедност у Европи и безбедност у Индо-Пацифику "недељиве". А рекла је и да "ЕУ подвлачи да је одлука Арбитражног суда о Јужном кинеском мору из 2016. правно обавезујућа".

Кинески војни експерт Сунг Џунпинг рекао је да је јасно да је Фон дер Лајенова овим циљала Кину. Као лидер наднационалне, економске и политичке уније, она је скренула с ЕУ колосека – чини се да она "од ЕУ прави војну организацију подређену САД".

"Тешко је не видети њену опаску као покушај додворавања Сједињеним Државама и усклађивања с њиховом стратегијом у региону Индо-Пацифика. Када то ради, Фон дер Лајенова једноставно звучи као папагај Ујка Сема", додао је Сунг.

Безбедност у Европи и безбедност у Индо-Пацифику су две различите ствари, истакао је Ли Каишенг из Шангајског института за међународне студије.

Основни узрок потенцијалних регионалних криза – стално мешање Запада

"У Индо-Пацифичком региону нема агресије или кризе, а камоли кризе која је еквивалентна сукобу Русије и Украјине. Поморски спорови постоје, али су углавном под контролом с обзиром на заједничке напоре свих земаља у региону", објаснио је Ли.

Такође, додао је, Азија је у протеклих 40 година била најмирнији и најстабилнији регион на свету, захваљујући мудрости азијских земаља о мирном суживоту. Ипак, основни узрок потенцијалних тамошњих криза је стално мешање Запада у региону како би се изазвали проблеми, а затим извршио стратешки притисак на Кину.

"Када је Фон дер Лајенова рекла да је безбедност у Европи и безбедност у Индо-Пацифику недељива, она је покушала да да легитимитет мешању ЕУ у питања безбедности Индо-Пацифика. Она сањари, такав легитимитет не постоји", прецизирао је Ли.

"Глобал тајмс" указује и на то да је посета шефице ЕК Филипинима уследила само неколико дана након обраћања нацији председника Фердинанда Маркоса Млађег у којем није поменуо питање Јужног кинеског мора, као и изјаве секретара за националну одбрану Гилберта Теодора у којој је глатко одбацио идеју о војној сарадњи с Тајваном.

"Ипак, Фон дер Лајенова је прешла пола света да би распламсала спорове око Јужног кинеског мора, затварајући очи пред чињеницом да земље АСЕАН-а, укључујући Филипине, не желе да Јужно кинеско море постане легло сукоба и хаоса", примећује кинески лист.

Иронично је да је управо она, у име ЕК, примила Светску награду за мир и слободу, која се понекад назива и Нобеловом наградом за међународно право. 

Да ли она промовише светски мир или заоштрава конфронтацију између супротстављених страна? Да ли је њен циљ да води Европу ка јединству и просперитету или да гурне континент у још веће конфронтације и поделе?, пита се кинески лист.

Европи су потребни политичари који истински служе њеним интересима и представљају истинску вољу европских земаља. Фон дер Лајенова није једна од њих, закључио је "Глобал тајмс".

image