Лула да Силва: О рату у Украјини требало разговарати у Савету безбедности УН

Да се о територијалном питању Украјине раније разговарало у УН, верујемо да бисмо сада живели у миру, рекао је Лула да Силва

Потребан је заједнички именитељ за земље које учествују у преговорима о Украјини, рекао је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва.

Он је нагласио да Савет безбедности УН треба да постане платформа за разговор о ситуацији у тој земљи, укључујући и територијално питање.

Бразилски шеф државе навео је да је већ разговарано о овом питању са колегама разних земаља, попут Индије, Кине, латиноамеричких и афричких држава, пренео је ТАСС.

"О овом рату требало је разговарати у Уједињеним нацијама, у сали Савета безбедности, иако су његове чланице умешане у ратове", рекао је он.

Подсетио је да су САД, Британија и Француска раније извршиле инвазију на Ирак и Либију без мандата УН.

"Да се о територијалном питању Украјине раније разговарало у УН, верујемо да бисмо сада живели у миру", навео је он.

Лула додаје да је његов саветник за спољну политику Селсо Аморим већ посетио Русију, Украјину и Данску, а учествоваће и у разговорима у Саудијској Арабији.

"То је важно, јер управо у разговору са онима чије се мишљење разликује од вашег, могуће је пронаћи заједнички именитељ на основу којег је могуће постићи мир када за то дође време", поручио је бразилиски председник.