Спрема ли се рат: САД и Велика Британија смањују број особља у амбасадама у Нигеру

С обзиром на тренутна дешавања у Нигеру, Стејт департмент наређује привремени одлазак особља америчке владе које није неопходно и чланова породице који испуњавају услове из амбасаде САД у Нијамеју, наводи се у саопштењу

Сједињене Америчке Државе наредиле су делимичну евакуацију особља из амбасаде у Нигеру, саопштио је Стејт департмент.

"Стејт департмент нема већи приоритет од безбедности америчких држављана, укључујући особље америчке владе које служи у иностранству. С обзиром на тренутна дешавања у Нигеру, Стејт департмент наређује привремени одлазак особља америчке владе које није неопходно и чланова породице који испуњавају услове из амбасаде САД у Нијамеју", наводи се у саопштењу.

Додаје се да америчка амбасада остаје отворена за ограничене хитне услуге за грађане САД.

"Сједињене Државе остају посвећене нашем односу са народом Нигера и нигерској демократији. Остајемо дипломатски ангажовани на највишим нивоима", поручују из америчког министарства спољних послова и истичу да одбацују све напоре за рушење уставног поретка Нигера.

И Британска амбасада у Нијамеју привремено ће смањити број особља због безбедносне ситуације, саопштило је данас британско министарство спољних послова.

"Дошло је до војног преузимања власти у Нигеру, што је довело до протеста и немира", наводи се у саопштењу Форин офиса, преноси Ројтерс.

Додаје се да је група која је организовала демонстрације 30. јула и данас позвала на окупљање.

"Протести могу да буду насилни и ситуација би брзо могла да се промени без упозорења", истичу из британског министарства спољних послова.

Војни официри Нигера прогласили су прошле недеље шефа председничке гарде Абдурахмана Тијанија за новог шефа државе и додали да су суспендовали устав и распустили све бивше институције, након што су претходно свргли, а председника Мохамеда Базума затворили у његовој палати.