Обама упозорио Бајдена: Трамп је опаснији него што мислимо

Да су страховања Барака Обаме оправдана показују и анкете према којима Трамп има значајну предност у односу на друге кандидате за председничку номинацију из Републиканске странке

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама састао се на ручку са америчким лидером Џозефом Бајденом раније овог лета и том приликом изразио забринутост због политичких снага Доналда Трампа.

"Вашингтон пост" пише да Обама стрепи да би Трамп могао да буде "много страшнији кандидат него што то многе демократе схватају". Обаму, између осталог, брину Трампове верне присталице, конзервативни медијски екосистем наклоњен Трампу и поларизована земља.

Према речима извора, на ручку одржаном крајем јуна у Белој кући, Обама је обећао да ће учинити све што може да помогне Бајдену да поново постане председник.

Амерички лист наводи да је Обамино обећање добро дошло Белој Кући, с обзиром да Бајден тражи јавну подршку и помоћ демократа на високим позицијама, међу којима је Обама главна звезда.

Бајденови сарадници кажу да је Обама посетио Белу кућу због редовног сусрета између двојице бивших сарадника који су заједно служили у Белој кући осам година.

Обама је том приликом јасно ставио до знања да га не брину Бајденове политичке способности, већ "Трампов гвоздени стисак над Републиканском странком", истиче извор.

Да су Обамина страховања оправдана показују и анкете према којима Трамп има значајну предност у односу на друге кандидате за председничку номинацију из Републиканске странке, али и да би Бајден и он у суштини били изједначени у хипотетичком реваншу председничких избора.

Из Беле куће је саопштено да није било посебног дневног реда за састанак који је одржан 27. јуна, а извори наводе да су два политичара разговарала о низу политичких и личних питања, породицама, летовању...

Обама је и даље веома популаран међу демократама, а за сада није познато какву ће тачно улогу одиграти на председничким изборима који ће бити одржани у новембру следеће године.

Током 2020. и 2022. године он је присуствовао великим предизборним скуповима, али и учествовао у прикупљању средстава за Бајдена и друге демократске кандидате. У делу кампање имао је и помало нетрадиционалан приступ. Како би се повезао са младим бирачима сарађивао је са ТикТок инфлуенсерима, појављивао се у разним емисијама и дао интервју током финала НБА лиге.

Обамин саветник Ерик Шулц одбио је да коментарише ручак у Белој кући, али је рекао да ће Обама "прилагодити кампању" како би она имала најбољи ефекат.

Обама би требало да појача своју политичку активност у наредним месецима, а очекује се да ће на јесен почети са прикупљањем средстава за Бајдена, наводи извор.

"Председник Бајден је захвалан на Обаминој непоколебљивој подршци и радује се што ће још једном водити кампању раме уз раме са председником Обамом за победу на изборима 2024. године", изјавио је портпарол Бајденове кампање Ти Џеј Дакло.

Обама је након састанка са Бајденом обавио свој први задатак, снимио кратак видео снимак како би помогао у прикупљању средстава путем интернета. Тада је народ позвао да кампањи Џоа Бајдена "дају пет или десет долара, колико год могу".