Свет

Шеф италијанске дипломатије: "Рука Кремља" није умешана у пуч у Нигеру

Не постоје никакви докази да је Русија умешана, док су демонстрације са Путиновим фотографијама биле усмерене против Француске, рекао је Антонио Тајани
Шеф италијанске дипломатије: "Рука Кремља" није умешана у пуч у Нигеру© TANJUG/AP Photo, File

Нема информација које указују да је Русија умешана у пуч у Нигеру, изјавио је италијански министар спољних послова и заменик премијера Антонио Тајани.

"Немамо никакве податке о умешаности Русије у вези са организованим пучом у Нигеру. Демонстрације са Путиновим фотографијама су, у ствари, више биле усмерене против Француске. Али, наравно, Русија се већ годинама вешто инфилтрира у овај регион", казао је Тајани у интервјуу за лист "Република".

Према његовим речима, промена власти у тој афричкој земљи изненадила је целу Европу. 

Тајани је подсетио да је премијер Нигера Ухумуду Махамаду дошао у Рим крајем јула на састанак везан за храну.

"Да се ​​плашио државног удара, не би био у Италији. Председникова гарда је деловала независно. За ово нико није знао, ни САД ни Француска", закључио је Тајани.

Раније је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер изјавила да "Сједињене Државе нису виделе никакве веродостојне индиције о умешаности Русије или приватне руске 'Вагнер' групе у државни удар у афричкој држави Нигер".

Она је напоменула и да је Вашингтон позвао грађане САД у Нигеру да буду опрезни.

Наиме, Тајани је претходно изјавио да западна војна интервенција у Нигеру не долази у обзир, јер то би била нова колонизација.

"Верујем да треба инсистирати на обнављању демократије у Нигеру, али треба искључити сваку западну војну иницијативу, јер ће се то посматрати као нова колонизација", казао је Тајани за канал "Рајњуз24".

Подсетимо, председник Нигера Мохамед Базум уклоњен је с власти, навела је група војника који су се појавили на националној телевизији ове западноафричке државе.

Пуковник Амаду Абдраман, који је у телевизијском преносу седео окружен са девет других официра, рекао је да су снаге одбране и безбедности одлучиле: "Ставите тачку на режим који познајете због погоршања безбедносне ситуације и лошег управљања", пренео је Ројтерс.

image