"Председник није краљ": Трампов судија већ изрицао оштре казне за учеснике упада на Капитол

Тања Чаткан је осудила најмање 38 особа за кривична дела повезана са упадом на Капитол. Свима су изречене казне затвора, од десет дана до више од пет година, а у четири случаја је изрекла затворске казне чак иако их тужиоци нису тражили

Федерални судија којој је додељен нови случај против бившег председника САД Доналда Трампа позната је по томе што је изрицала изричито оштре казне против учесника у упаду на Капитол током 6. јануара 2021. године, а који је наводно мотивисан Трамповим изјавама.

Против Трампа је у уторак подигнута оптужница којом се бивши председник САД терети за покушај поништавања резултата америчких избора 2020. године, а он ће се у четвртак о својој кривици, односно невиности, изјашњавати пред судијом Тањом Чаткан, бившом помоћницом јавног правобраниоца, коју је на функцију поставио бивши председник Барак Обама.

Чаткан је осудила најмање 38 особа за кривична дела повезана са упадом на Капитол. Свима су изречене казне затвора, од десет дана до више од пет година, како наводи АП, позивајући се на своју анализу судских списа.

Док су остале судије које су се бавиле овим случајевима углавном изрицале блаже казне од оних које су тражили тужиоци, Чаткан је у 19 од 38 случајева пресудила у складу са препорукама тужилаца, или је пак изрицала дуже казне. У четири случаја,  је изрекла затворске казне иако их тужиоци чак нису ни тражили, наводи "Глас Америке".

"Председник није краљ"

Чаткан и Трамп су се већ сусрели у судници, а Трамп је из тог сусрета изашао као губитник, "Блумберг".

Она је у новембру 2021. године одбила Трампов захтев да се одбору Конгреса који је истраживао упад у Капитолу не допусти увид у његов записник из Беле куће.

Чаткан је том приликом истакла да је нису убедили аргументи о привилегијама извршне власти,  које су изнели Трампови адвокати након што је председник Џозеф Бајден одбио да подржи Трампову тврдњу.

"Председници нису краљеви, а тужилац није председник", написала је Чаткан о Трампу. "Он задржава право да тврди да је његов записник привилегован, али садашњи председник 'није уставом обавезан да то поштује'", додала је.

Трамп није успео да убеди савезни жалбени суд и Врховни суд САД да пониште пресуду Чаткан, напомиње амерички медиј.

Бивши амерички председник Доналд Трамп поручио је да никада није имао оволику подршку, као и да је нова оптужница која је подигнута против њега, пробудила свет када је реч о корупцији у САД у претходне три године.

"Хвала свима! Никада раније нисам имао оволику подршку око нечега. Ова оптужница против бившег (веома успешног) председника и водећег кандидата у Републиканској странци и на општим изборима 2024. године, пробудила је свет када је реч о корупцији, скандалу и неуспеху који су се десили у Сједињеним Америчким Државама у последње три године", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут (истина).