Свет

Хантер Бајден провео "пролеће и лето непрекидног разврата" зарађујући милионе од Украјине и Кине

Отпечаћени споразуму о признању кривице "блудног сина" председника САД открио детаље о његовим пословима у периоду у ком се борио са болестима зависности
Хантер Бајден провео "пролеће и лето непрекидног разврата" зарађујући милионе од Украјине и Кине© Foto Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

За време две године током којих се све више борио са злоупотребом наркотика, Хантер Бајден је зарадио више од 4 милиона долара од украјинске енергетске компаније, кинеске приватне инвестиционе компаније и других извора, наведено је у предложеном споразуму о признању кривице за федералне пореске оптужбе, преноси "Блумберг".

Хантеров нацрт споразума о кривици објављен је у јуну, али је стварни споразум објављен тек сада, након што је, као одговор на захтеве медија, амерички окружни судија Мариелен Ноерика наредила да се он отпечати као одговор на захтеве медија. 

Овај споразум, којим би се син председника Америке, изјаснио кривим по прекршајним оптужбама и не би служио затворску казну, тренутно је стављен на чекање.

Споразум између Хантера Бајдена и федералног тужиоца у Делаверу детаљно приказује његову зараду у 2017. и 2018. године, у периоду у ком није платио порез.

У 2017. години Бајденов проблематични син је зарадио више од 2,3 милиона долара, од чега је милион долара од компаније коју је основао са главним извршним директором кинеског конгломерата, 664.000 долара од кинеске инвестиционе фирме за инфраструктуру, 500.000 долара од украјинске енергетске компаније, 70.000 долара од румунског предузећа, 48.000 долара од међународне адвокатске фирме и 666.000 долара од домаћих пословних активности, преноси "Блумберг".

Извори његових прихода нису прецизирани у судском поднеску, али је Хантер Бајден раније признао везе са кинеском компанијом "ЦЕФЦ Чајна енерџи", украјинском енергетском компанијом "Бурисма" и адвокатском компанијом "Боис, Шилер и Флекснер". 

Хантер је зарадио више од 2,1 милион долара у 2018. години. Према споразуму, ову високу зараду достигао је иако се његова зависност од дрога прогресивно погоршавала. 

У документима се цитирају Хантерови мемоари у којима он описује "пролеће и лето непрекидног разврата" 2018. 

Такође се наводи да је Хатер био свестан својих пореских обавеза, будући да му их је предочио његов рачуновођа. Рачуновођа је припремио Бајденове извештаје и послао му их на преглед и потпис. Упркос томе што га је рачуновођа охрабривао и подсећао, Хантер Бајден никада није потписао нити предао своје извештаје. У споразуму се наводи да син америчког председника није платио порез иако је имао новца за то. 

Хантеров предложени споразум такође се односи на оптужбу за нелегално поседовање оружја из 2018. године.

image