"Политико": Глобални самит о Украјини може бити одржан у септембру

Глобални самит о "формули мира" требало би да буде трећи састанак на високом нивоу за решавање сукоба у Украјини

Неименовани званичник изјавио је за "Политико" да би глобални самит "формуле мира" украјинског председника Владимира Зеленског, који би требало да буде на нивоу шефова држава, могао да се одржи на маргинама самита којима председава Генерална скупштина Уједињених нација у Њујорку или Г20 у Њу Делхију.

Оба догађаја су заказана за септембар. Према речима извора "Политика", стране разговарају и о могућности припреме "организованијег" глобалног самита до краја 2023. године.

Дан раније, Владимир Зеленски је казао да се ради на томе да се састанак одржи на јесен. Међутим, одлука још није донета.

Самит којим председава Генерална скупштина УН биће одржан од 18. до 19. септембра.

Кремљ је саопштио да председник Русије Владимир Путин још не планира да учествује на том догађају.

Самит Г20 у Индији заказан је за 9. и 10. септембар. Путин је крајем јула, одговарајући на питање о свом учешћу, рекао да "још није размишљао о томе".

Глобални самит о "формули мира" требало би да буде трећи састанак на високом нивоу за решавање сукоба у Украјини. Први састанак 24. јуна у Копенхагену одржан је са саветницима за националну безбедност Украјине, земаља Г7 и глобалног југа.

Други састанак, на коме се очекују представници 40 земаља, биће одржан у Саудијској Арабији 5-6. августа. Русија није била позвана на ове састанке.

"Политико" напомиње да је планирано усвајање коначног саопштења на самиту у Саудијској Арабији. Као резултат састанка у Копенхагену, који је одржан "у условима најстроже тајности", саопштење није усвојено.

Између осталог, пише "Политико", Украјина на самиту у Џеди планира да убеди друге земље у потребу организовања глобалног самита. Сврха мировних самита је, како су објаснили украјински званичници, да се разговара о тачкама мировног плана Владимира Зеленског, да се пронађу њихове оптималне формулације и механизми имплементације.