Свет

"Вашингтон пост": Како заштитити НАТО од Трампове претње

Са САД, НАТО је најјачи војни блок у људској историји, без САД, то је обезглављена љуштура, истиче се у уредничком коментару америчког медија о "опасности Трампових поновљених претњи" да ће САД изаћи из Aлијансе ако чланице не почну да испуњавају своје обавезе
"Вашингтон пост": Како заштитити НАТО од Трампове претњеwww.globallookpress.com © © Eric Lalmand

Бивши амерички председник Доналд Трамп недавно је гостујући на телевизији "Фокс њуз" поновио своје речи изговорене пре пет година на НАТО самиту у Бриселу да ће се Сједињене Америчке Државе повући из алијансе ако остале чланице не почну да издвајају више за одбрану. Он се тим речима похвалио у недавном телевизијском гостовању, рекавши да је запретио савезницима да их неће он штитити од Русије, ако буду немарни према издвајањима за одбрану.

Трампове претње не треба схватити олако с обзиром да постоји могућност да освоји други председнички мандат, пише у уредничком коментару "Вашингтон поста" уз истицање да би одлука о напуштању НАТО била стратешка катастрофа не само за Европу већ и за САД.

Срећом, како се наводи, Сенат је Трампове речи схватио озбиљно па је усвојио мере које су подржале и демократе и републиканци, а које ће спречити да председник може сам да донесе одлуку о повлачењу. Тачније, он такву одлуку не може да донесе без Сената и Конгреса.  

У тексту се истиче да треба подсетити на вредности НАТО колективне сигурности: да напад на једну чланицу повлачи одговор свих 30 чланица, како се наводи. То је врло ефикасно спречило да било која држава нападне НАТО чланицу откако је блок основан 1949. године. Члан 5, који формулише принцип "напад на једног је напад на све", активиран је само једном, и то у одбрану САД, после терористичких напада 11. септембра 2001. године.

"Што се тиче Европе, гаранције колективне безбедности алијансе и даље су начин одвраћања од агресије Русије", наводи се у коментару у којем се извлачи и закључак да је то што Украјина није чланица НАТО-а охрабрило Путина да нападне ову земљу 2014. и 2022. године.

Ако би се САД повукле из НАТО, пореметила би се моћ одвраћања алијансе. Америчка војска и даље је најјача на свету, наводи се у тексту, а Вашингтон троши на одбрану више него свих 30 чланица савеза заједно.

"Са САД, НАТО је најјачи војни блок у људској историји. Без САД, то је обезглављена љуштура", истиче "Вашингтон пост".  

Устав прописује како амерички председници улазе у савезе, али не говори ништа о томе како се из њих повлаче. У пракси, Бела кућа се није често сусретала с том ситуацијом. Председник Џорџ Буш повукао се из Споразума о антибалиситчким ракетама, а Трамп из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета и оном о отвореном небу.

Пропис који је донео Сенат, а који спречавају повлачење из НАТО-а председничком одлуком предложили су демократа Тим Кејн и републиканац Марко Рубио. Усвојен је гласовима свих демократа и 18 републиканаца. Али, могао би да наиђе на "тврђи орах" у Представничком дому који контролишу републиканци, од којих многи подржавају Трампа у трци за други мандат.

Они одани бившем председнику у Представничком дому требало би да пажљиво размисле о опасности Трампових претњи, истиче се у коментару америчког медија.

"Не само да би то представљало историјску победу Владимира Путина, већ би одмах угрозило америчке савезнике у Источној Европи, остављајући их у повећаној опасности од руског напада".

У другим деловима света, како се додаје, повлачење САД из НАТО навело би савезнике да преиспитају своје односе са Вашингтоном, а многи би могли да пригрле Кину. Америчке безбедносне гаранције другим земљама биле би деградиране.  

Тачно је да неке НАТО чланице не издвајају прописаних два одсто БДП-а за одбрану: од 31 чланице свега 11 је ове године испунило ту обавезу и на то су им скретали пажњу и Трамп и његов претходник Барак Обама.

Али једна је ствар да вас савезници нервирају, а друга да развалите савез, закључује се у тексту у којем се очекује да Конгрес подржи пропис усвојен у Сенату како би "заштитио америчке интересе у свету".

image