Бивши француски амбасадор у УН: Пуч у Нигеру је неуспех Европе

Дошло је време да Француска нормализује политичке и економске везе и да третира своје афричке колеге као суверене државе, каже Жерар Аро

Један од главних разлога за пуч у Нигеру јесу неоколонијални односи Париза и Африке, изјавио је бивши амбасадор Француске у Сједињеним Државама и бивши амбасадор у УН Жерар Аро.

"Државни удар у Нигеру био је неуспех Европе, јер није било јасног европског јединства око заједничке афричке стратегије, што је уједно допринело и хаосу који се тамо дешава", казао је Аро у интервјуу за "Еурактив".

Према његовим речима, Нигер је за Француску у извесном смислу оно што је Авганистан за САД, али да је крајње време да се нормализују политички и економски односи између земаља, као и да Француска треба да третира своје афричке партнере као суверене државе.

"Дошло је време да Француска нормализује политичке и економске везе и да третира своје афричке колеге као суверене државе. Оставите све то дипломатама и компанијама и потпуно се решите војног присуства", указао је француски дипломата, поручивши да "Париз више не игра никакву истакнуту улогу у региону".

Подсетимо, прошле недеље председник Нигера Мохамед Базум уклоњен је с власти, навела је група војника који су се појавили на националној телевизији ове западноафричке државе.

Пуковник Амаду Абдраман, који је у телевизијском преносу седео окружен са девет других официра, рекао је да су снаге одбране и безбедности одлучиле: "Ставите тачку на режим који познајете због погоршања безбедносне ситуације и лошег управљања", пренео је Ројтерс.

Додаје се да је једна од првих одлука побуњеника на међународном нивоу била отказивање војних споразума са Француском.