Вучић: Не играм двоструке игре, Србија није фактор нестабилности у региону

Увек сам веома искрен и поштен. И никада се не играм никаквих дуплих игара, ни око питања БиХ, ни око питања Косова и Метохије, нити по питању било чега другог, рекао је председник Србије за сарајевски "Аваз"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да никада не игра никакве дупле игре, ни око питања БиХ, ни око питања Косова и Метохије и поручио да је Србија спремна да помогне свима, народу Републике Српске и онима из бошњачке средине.

"Увек сам веома искрен и поштен. И никада се не играм никаквих дуплих игара, ни око питања БиХ, ни око питања Косова и Метохије, нити по питању било чега другог", рекао је Вучић у изјави за сарајевски "Аваз".

Вучић је поново истакао да Србија увек поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски споразум и Устав, као и права три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.

"Рецимо, ако ме питате за конзулате, ако хоћете да отворите конзулат БиХ у Нишу, Крушевцу, изволите. У Новом Пазару смо дали све дозволе, ето, шта год хоћете, може. То је за нас питање нормалних, рационалних националних односа", рекао је Вучић.

Бесмисленим сматра, како је рекао, непотребне приче о заверама које завађају народе.

Вучић није желео шире да говори о америчким санкцијама директору Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александру Вулину, али је додао да треба пронаћи решење на који начин превазићи економске и политичке препреке које из тога произилазе.

Он је одбацио спекулације према којима је Србија "фактор нестабилности у региону".

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, Вучић је казао да је она будућност и да све зависи од тога колико ће "паметних људи у региону бити окупљено око те идеје".

Проблеме, истакао је, стварају само они који чезну за сукобима како би коначно могли да буду нешто, пошто у миру не могу да буду ништа.