Свет

Ен-Би-Си: Ловци Ф-16 неће преокренути ток сукоба

Вероватно ће проћи месеци пре него што авиони постану оперативни, наводи амерички медиј
Ен-Би-Си: Ловци Ф-16 неће преокренути ток сукобаGetty © Photo by Ethan Miller/Getty Images

Испорука америчких борбених авиона Ф-16 Кијеву неће преокренути ток борби у зони сукоба, преноси Ен-Би-Си, позивајући се на америчке званичнике.

Претходно је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан изјавио да ће борбене авионе Ф-16 Украјини највероватније обезбедити европске земље, не наводећи време почетка припреме снага ЕУ украјинске војске за летове на америчким авионима.

"Вероватно ће проћи месеци пре него што авиони постану оперативни", наводи амерички медиј.

Украјински председник Владимир Зеленски је раније најавио да ће обука украјинских пилота почети овог месеца. Како је саопштило украјинско Министарство одбране, програм обуке ће трајати најмање шест месеци и можда ће се одржати у Данској или Холандији, као и да се очекује да ће до пролећа 2024. пилоти бити оспособљени да лете на Ф-16.

Си-Ен-Ен је раније пренео да САД и даље чекају да европски званичници доставе коначни план за обуку украјинских пилота за борбене авионе Ф-16.

Званичници америчке одбране рекли су да "САД још одлучују да ли да пошаљу америчке пилоте да помогну у обуци Украјинаца".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да САД и њени НАТО савезници стварају ризик од директног оружаног сукоба са Русијом, што може довести до катастрофалних последица.

"Чињеница да Кијев може добити борбене авионе Ф-16 који могу да носе нуклеарно оружје, Русија ће сматрати за потенцијалну нуклеарну претњу", нагласио је шеф руске дипломатије.

image