Свет

Амерички званичници фрустрирани због неуспеха офанзиве: Рат се неће решити на бојном пољу

Кијев забринут због "обмањујућег наратива" према коме "Кијев не може да победи" у рату
Амерички званичници фрустрирани због неуспеха офанзиве: Рат се неће решити на бојном пољу© Tanjug/AP Photo

Неки амерички званичници су фрустрирани због украјинске контраофанзиве, у којој је, после два месеца, освојено нешто више од 240 квадратних километара, извештава "Ен-Би-Ес њуз".

Док украјинске трупе воде борбу против добро утврђених руских снага у Украјини, влада у Кијеву у иностранству води другачију врсту битке, покушавајући да утиче на то како свет доживљава кијевску контраофанзиву.

Украјински званичници тврде да су уверени да на крају победити Русију, али упозоравају на нереална очекивања у медијима, чија је последица ширење "обмањујућег наратива", према коме "Кијев не може да победи."

"Две ствари које стално тражимо од наших савезника су оружје и стрпљење", изјавио је саветник министра одбране Украјине Јуриј Сак.

Кијев добио све што је тражио

Иако је опремљена америчким и другим оружјем западне производње, укључујући тенкове, ракете великог домета и муницију, Украјини недостају ваздушне снаге. Кијев се суочава са снажним отпором руских трупа, које су поставиле минска поља, подигле противтенковске баријере и ископале низ одбрамбених ровова и утврђења.

Откако је почетком јуна покренуо контраофанзиву, Кијев је заузео око 240 квадратних километара територије, изјавила је Хана Малијар, заменица министра одбране Украјине.

Сак и други званичници у Кијеву кажу су да је украјинска војска дала приоритет чувању трупа и наоружања, као и да још тражи "слабу тачку у руској одбрани."

Неки амерички званичници приватно су изразили разочарање неуспесима украјинске офанзиве, додајући да се украјинске снаге уздржавају од употребе најопремљенијих јединица и да нису исправно применили принципе обуке. "Постоји фрустрација зато што нису у потпуности искористили борбену моћ којом располажу", изјавио је један неименовани амерички званичник.

Други високи званичник рекао је да су Бајденова администрација дала Украјини све што је тражила, укључујући и 500 тенкова и стотине оклопних возила.

"Уверени смо да им је још на располагању значајна борбена моћ и да ће је употребити", рекао је у четвртак секретар за штампу Пентагона бригадни генерал Пат Рајдер.

Украјински званичници тврде да се не крећу преспоро. "Мислим да не постоји било која друга држава или народ на свету, који би желео да ова контраофанзива иде брже", изјавио је Сак. "Ми се суочавамо са непријатељем који нас надмашује у људству, артиљерији и свему осталом. Ми смо Давид који се бори против Голијата, што значи да морамо да будемо паметни", рекао је он.

Леонид Пољаков, бивши украјински заменик министра одбране, рекао је да је било случајева да су украјински команданти спроводили директне нападе, надајући се брзој победи, и да су сви ти напади завршили неуспешно. Ови команданти су потом оштро критиковани због губитака.

Украјински председник Владимир Зеленски је на Безбедносном форуму у Аспену саопштио да је "пролећна контраофанзива" само одложена, додајући да нису имали довољно муниције и наоружања.

Руси су добро искористили време за учвршћивање и изградњу својих одбрамбених линија, сматрају амерички војни аналитичари. Сада би пробијање руских линија, преко густих минских поља, нанело огромне жртве украјинским трупама.

"То је тешка одлука, коју треба да донесе командант на бојном пољу", тврди још један  високи званичник администрације. Не мислим да би то могло да се замери Украјинцима", додао је.

Џорџ Барос, аналитичар у америчком Институту за проучавање рата, рекао је да је забринут зато што и креатори политике и медији имају превисока очекивања од офанзиве. Постоји опасност "од наратива о неуспешној украјинској контраофанзиви", додао је.

Украјински званичници тврде да нереална очекивања иду на руку Русији, јер Кремљ очекује да ће се савезници из НАТО-а уморити од пружања војне помоћи Кијеву и тражити од Кијева да пристане на уступке.

Украјинска контраофанзива је већ пропала

Руски председник Владимир Путин је прошле недеље изјавио да је украјинска контраофанзива пропала, додајући да "ни у једној области нису имали успеха. Сви покушаји контраофанзиве су заустављени, непријатељ је одбачен уз велике губитке." Ова изјава је одјекнула у медијима.

"Сасвим је очигледно да Русија ово користи у пропагандне сврхе, са циљем да ослаби јединство земаља које подржавају Украјину", рекао је је Никодем Рахон, портпарол пољске амбасаде у Вашингтону.

Бивши амерички амбасадор у Украјини Вилијам Тејлор тврди да постоји ризик да "претерано суморни закључци" о изгледима Украјине постану "самоиспуњавајуће пророчанство."

Украјинци тврде да покушавају да поврате територију само са артиљеријом и оклопним јединицама, без адекватних ваздухопловних снага. То је начин о коме ниједна западна војска не би ни размишљала, сматрају бивши званичници и војни аналитичари.

Без ваздушне подршке, рекао је Пољаков, украјинске снаге "морају да импровизују", што значи да не могу да следе основе америчке војне доктрине.

Нема решења на бојном пољу?

Бајденова администрација је саопштила да планира да Украјини обезбеди борбене авионе Ф-16, али до тада ће протећи месеци.

За Украјину, која зависи од спољне помоћи како би наставила да води рат, политички улози у контраофанзиви не могу да буду већи.

Украјина је током протекле недеље предузела концентрисане нападе на западу Запорошке области. Упркос томе, није било значајнијих промена на линијама фронта.

Семјуел Чарап, политиколог у истраживачком центру Ранд, тврди да ниједна страна нема шансе да постигне коначну победу: "САД би требало да почну да се припремају за нерешен исход и да се посвете опцијама за дипломатско решење."

"То је знак куда ствари иду. Рат се неће решити на бојном пољу", додао је Чарап.

image