Ду ју спик инглиш: Украјински пилоти не знају енглески, па не могу на обуку за Ф-16

Само осам Украјинаца добро говори енглески, а од осталих 32 њих двадесеторица са основним познавањем језика прво ће ићи на часове енглеског, а тек онда ће моћи да се размишља и о њиховој обуци на модерним авионима Ф-16

Намере Запада да обучавају украјинске пилоте да лете на модерним борбеним авионима Ф-16 спутава лоше познавање енглеског језика оних који треба да прођу кроз обуку, известио је "Политико" позивајући се на неименоване изворе.

Према речима званичника Сједињених Америчких Држава и саговорника упућеног у детаље обуке, прва група од осам украјинских пилота који добро говоре енглески је спремна да почне обуку када буде готов њен званични план који саставља неколико европских држава и одобрава САД. 

Познавање енглеског језика међутим, остаје камен спотицања код осталих 32 украјинских пилота. За њих 20 са основним познавањем енглеског, према наводима у тексту, биће организован курс језика овог месеца у Великој Британији. 

Кијев месецима тражи од Запада авионе Ф-16 тврдећи да ће им они помоћи да "победе у рату" са Русијом. Међутим, Вашингтон не дели то мишљење: саветник за националну безбедност Џејк Саливен рекао је да ће авиони имати ограничени утицај због велике употребе противваздушних система у Украјини. 

Упркос томе, средином маја Велика Британија и Холандија најавиле су "међународну коалицију" како би обезбедиле америчке борбене авионе Кијеву, а придружило им се 11 НАТО земаља, укључујући и САД. 

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да би обука требало да почне овог месеца, док је министар спољних послова Дмитриј Кулеба навео да се очекује да ће први обучени пилоти доћи у земљу почетком 2024. године. 

"Политико" је недавно писао о томе да се САД и савезници нису договорили ко ће тачно обучавати украјинске пилоте нити где ће обука бити организована.

Према ранијем писању овог медија, европске савезнице наводно нису добиле од Вашингтона званично одобрење за обуку, а чека се и на приручнике, симулаторе летења и друге материјале неопходне за обучавање пилота.