Свет

"Економист": Контраофанзива Украјине пропала, Кијев мења тактику

Рат ће се зато пролонгирати, Украјинци ће освајати понеко село, те неће бити драматичних промена до јесени и зиме када ће лоши временски услови отежати кретање тенкова
"Економист": Контраофанзива Украјине пропала, Кијев мења тактикуwww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk

Много се очекивало од похода украјинског Десетог армијског корпуса, моћне јединице у чијем су центру три бригаде обучене на Западу и опремљене напредним НАТО наоружањем. Циљ јој је био да пробије руску одбрана у региону Запорожја. Међутим, то се није догодило зато што још није пронађена слабост у руској линији одбране у зони Специјалне војне операције, пише британски лист "Економист".

"Нажалост, контраофанзива Оружаних снага Украјине је пропала. (...) Десети армијски корпус још није ушао у битку, пошто у руској одбрани нису пронађене празнине", наводи се у чланку и додаје да је до сада контраофанзивом, која траје већ три месеца, освојено само око 200 квадратних километара територије, док Русија још увек држи око 40.000 км² плус Крим.

Из тога произлази да ће се рат пролонгирати, Украјинци ће освајати понеко село, те неће бити драматичних промена до јесени и зиме када ће лоши временски услови отежати кретање тенкова.

"Руска одбрана, њени противтенковски ровови, минска поља и бетонске препреке су страшне", пише "Економист" уз констатацију да ће и следећа 2024. година бити ратна.

Зато Украјини треба много више помоћи са Запада, док ће њиховим савезницима бити потребно доста стрпљења да наставе да подржавају Кијев и испоручују му ракете дугог домета, касетне бомбе, дронове, гранате и друго оружје.

"Потребно је много новца. Укупни трошкови војне и финансијске помоћи западних присталица Украјине до сада су износили скоро 200 милијарди долара. Искрено говорећи, ово је прилична сума", признао је британски лист.

Колумниста портала "Ворзон" Хауард Алтман констатује да огромне војне донације кијевском режиму нису допринеле успеху контраофанзиве. 

"Упркос снабдевању Украјине оружјем вредним милијарде долара и обуци војске у камповима САД и НАТО-а, напредак у контраофанзиви је био скроман. Сада Кијев мења тактику", пише Алтман.

Према његовим речима управо та драстична промена планова команде јесте јасан сигнал НАТО-у да су снови о великом напредовању украјинских снага у контраофанзиви претрпели крах. 

Украјински генерали намеравају да одустану од погубних покушаја да се пробију кроз минска поља и ограничиће се на артиљеријске нападе, закључио је Алтман.

image