Пекинг: Филипини да уклоне брод са коралног острва у Јужном кинеском мору

Kина тврди да полаже право на суверенитет над острвом Спратли, које се састоји од многих острваца, обала гребена и плићака, и које лежи у центру Јужног кинеског мора и дуж главних бродских путева

Kина је данас поручила Филипинима да уклоне свој усидрени ратни брод са коралног острва Други Томасов гребен у Јужном кинеском мору, након што је током викенда помоћу водених топова блокирала пролазак два филипинска војна брода за снабдевање, у оквиру тежњи обеју земаља да демонстрирају полагање права на то острво, преносе "РИА Новости.

Председник Филипина Фердинанд Маркос Млађи изјавио је данас да та земља наставља да демонстрира свој суверенитет и територијална права, упркос изазовима у Јужном кинеском мору.

Како се наводи, Филипини су оптужили кинеску обалску стражу да је блокирала и гађала воденим топовима филипински војни брод за снабдевање рутинској мисији ротације снага и снабдевања, а Kина је раније саопштила да је Филипинима поручила да не шаљу бродове у Други Томасов гребен и да не шаљу ратним бродом "грађевински материјал који се користи за поправку и појачање великих размера".

Филипини су 1999. намерно усидрили ратни брод да би стекли право на Други Томасов гребен, потопљени гребен који је део острва Спратли у Јужном кинеском мору, а Kина је током викенда саопштила да има "неоспоран" суверенитет над тим подручјем.

Kина тврди да полаже право на суверенитет над острвом Спратли, које се састоји од многих острваца, обала гребена и плићака, и које лежи у центру Јужног кинеског мора и дуж главних бродских путева.

Вијетнам, Брунеј, Малезија и Филипини такође тврде да полажу право на то острво.