Свет

Шеф иранске дипломатије: Техеран није слао дронове Русији, западно оружје доводи до ескалације

Забринути смо због напора САД и неких других западних земаља да додатно наоружају Украјину. Давање оружја зараћеним странама само ће довести до још више жртава и штете, истакао је ирански министар спољних послова
Шеф иранске дипломатије: Техеран није слао дронове Русији, западно оружје доводи до ескалацијеwww.globallookpress.com © Monika Skolimowska

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан је одбацио наводе да Иран шаље дронове Русији, додајући да је управо Запад тај који продужава сукоб тиме што шаље наоружање.

"Током украјинског сукоба, ми никада нисмо послали иранско наоружање или дронове Русији", рекао је он током посете Токију, додајући да је Русија "значајан комшија" његове земље.

Западне земље виде конфликт у Украјини као полигон за тестирање свог наоружања на бојном пољу, рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани.

"Надамо се да ће земље које наоружавају једну од учесница сукоба и које кризу у Украјини виде као шансу да тестирају различито оружје размотрити политичко решење како би се криза коначно окончала", изјавио је он на конференцији за новинаре, пренела је иранска агенција ИРНА.

"Иран се фокусира на пут дијалога као најбољи начин окончања кризе", нагласио је он, додајући да је Техеран предузео значајне мере како би се тај сукоб завршио.

Абдолахијан исказао је 3. августа забринутост због даљег слања западног наоружања Украјини.

"Забринути смо због напора САД и неких других западних земаља да додатно наоружају Украјину. Давање оружја зараћеним странама само ће довести до још више жртава и штете", истакао је он.

Техеран је раније на различитим нивоима изразио подршку напорима да се украјинска криза реши мирним путем, подсећа ТАСС.

image