Макрон извисио: Без позива на самит БРИКС-а

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса позвао је лидере 67 земаља Африке и Глобалног Југа, као и 20 представника организација на самит БРИКС-а, а да су до сада своје учешће потврдиле 34 земље, рекла је јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор

Француски председник Емануел Макрон није позван на самит БРИКС-а у Јужној Африци, изјавила је јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор, преносе "РИА Новости".

Претходно је француски лист "Опинион", позивајући се на изворе, известило да је Макрон затражио од јужноафричког председника Сирила Рамафосе прилику да присуствује самиту БРИКС-а у Јоханесбургу у августу. Касније је портпарол шефа Јужне Африке изјавио да му није познат Макронов захтев да присуствује самиту. Међутим, француска министарка спољних послова Катарин Колона је рекла да би Макроново учешће на самиту БРИКС-а била "добра идеја".

"С тим у вези, ниједан позив није упућен", казао је Пандор, одговарајући на питање да ли је Макрон позван на самит БРИКС-а.

Пандор је додала да је јужноафрички председник Сирил Рамафоса позвао на самит БРИКС-а лидере 67 земаља Африке и Глобалног Југа, као и 20 представника организација, а да су до сада своје учешће потврдиле 34 земље.

Она је напоменула да су на догађаје позвани и генерални секретар УН и представници других организација.

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков рекао је, коментаришући Макронову жељу да дође на самит БРИКС-а, да лидери држава које воде непријатељску политику према Русији "нису пожељни на састанку у августу".

Раније је из кабинета председника Јужне Африке саопштено да ће лидери Кине, Индије, Бразила и Јужне Африке присуствовати самиту БРИКС-а, који ће се одржати у Јоханесбургу од 22. до 24. августа, а да ће Русију представљати руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је председник Владимир Путин одлучио да учествује на самиту БРИКС-а у формату видео-конференције, као и да ће то бити пуноправно учешће.