Свет

Најава нечег још горег? Викторија Нуланд са члановима хунте у Нигеру

Вашингтон "држи отворена врата за наставак разговора", поручује Нуланд
Најава нечег још горег? Викторија Нуланд са члановима хунте у НигеруGetty © Kevin Dietsch / Staff

Вршилац дужности заменика америчког државног секретара Викторија Нуланд састала се у понедељак у Нигеру са неким од чланова војне хунте, што Си-Ен-Ен тумачи као значајан дипломатски подстицај за обнављање демократије у кључној америчкој партнерској земљи у Африци.

Нуланд се састала са генералом Мусом Салауом Бармуом, самопроглашеним начелником одбране, и тројицом пуковника и више од два сата имала "изузетно искрене и понекад прилично тешке" разговоре, рекла је она.

Нуланд је највиши амерички званичник који се лично састао са пучистима. Њено путовање у главни град Нијамеј – на захтев државног секретара Антонија Блинкена – уследило је мање од две недеље након што су припадници председничке гарде Нигера преузели власт и дан након истека рока који је одредила Економска заједница западноафричких држава (ЕЦОВАС) да војна хунта врати на власт председника Мохамеда Базума или ризикује војну интервенцију.

Нуланд је у понедељак рекла новинарима да су САД "држале отворена врата за наставак разговора" и позвала Бармуа и његове савезнике "да чују нашу понуду да покушају да сарађују са њима како би се ово решило дипломатским путем и вратило на уставни поредак".

"Надам се да ће отворити врата дипломатији", рекла је Нуланд.

Нуланд је напоменула да јој није одобрен састанак са новим самопроглашеним лидером Нигера, генералом Абдоурахманеом Тианијем, ни затвореним Базумом.

Она је нагласила да је била искрена о томе шта је у опасности ако не преокрену курс и поручила да је "веома јасно" објаснила последице по односе Нигера и САД, ако се војно преузимање званично прогласи државним ударом, рекавши да "није наша жеља да идемо тамо, али нас могу гурнути до те тачке".

Према закону, САД су обавезне да смање страну и војну помоћ влади Нигера у случају државног удара. Блинкен је у петак објавио да су САД обуставиле одређену помоћ.

image