САД немају ауторитет да осуђују легалне кинеско-руске патроле у Пацифику

Америка је највећа претња међународној поморској безбедности и безбедности света, сматра кинески војни стручњак Џанг Џунше. Американци би требало да се стиде своје гангстерске логике

САД, које се поносе такозваном слободом пловидбе, постају узнемирене када Кина и Русија користе ту исту слободу, пише кинески "Глобал тајмс".

У недељу је "Волстрит џорнал" (ВСЈ) известио о заједничким патролама Кине и Русије, објављујући чланак под насловом "Русија и Кина послале велику поморску патролу у близини Аљаске."

"Овај потез је веома провокативан", изјавио је Брент Седлер, виши научни сарадник Херитиџ фондације и пензионисани капетан морнарице.

Републиканац Дан Саливан са Аљаске, који је члан Комитета за оружане снаге Сената, рекао је за ВСЈ да ове патроле значе да се САД суочавају са "новом ером ауторитарне агресије", додајући да је одговор САД на сличан сценарио у септембру био "одвише млак."

Ништа не описује боље реакције САД од глупости

Ништа не може боље да опише реакцију САД од глупости. САД не могу да бране ни сопствену логику. Ако се заједничка патрола Кине и Русије одвија у међународним водама, како се то може посматрати као "провокација" или "агресија"?

Заједничке кинеско-руске патроле остварују праву слободу пловидбе, јер не улазе у територијалне воде других земаља, за разлику од САД, рекао је за "Глобал тајмс" Сонг Зонгпинг, кинески војни експерт и ТВ коментатор.

Министарство одбране Кине је у саопштењу за јавност још 26. јула најавило да ће, у складу са годишњим распоредом сарадње кинеске и руске војске, морнарице две земље одржати заједничку поморску патролу у водама западног и северног Пацифика. Операција није усмерена против неке треће земље, додаје се у саопштењу, и нема никакве везе са тренутном међународном и регионалном ситуацијом.

Као важне регионалне силе и сталне чланице Савета безбедности УН, Кина и Русија сносе одговорност за одржавање регионалног и глобалног мира и стабилности. Заштита стратешких поморских путева је заједничка мисија двеју земаља, додао је Сонг.

Међутим, неки амерички политичари верују да су ове патроле усмерене против САД.

Пацифик није "америчко језеро"

Најсмешније је то што су три од четири разарача, које су САД послале да надгледају кинеске и руске бродове, без дозволе ушла у кинеске територијалне воде. Шта квалификује САД, које су навикле да стално прелазе црвене линије, да оптужују Кину и Русију, које су у патролама поштовале међународне законе? Одговор САД је еквивалентан арогантној изјави да је "цео Пацифик америчко језеро". Ко је онда "ауторитарни агресор"?

Током протеклих година, САД су у више наврата улазиле у територијалне воде кинеских острва у Јужном кинеском мору и стално су изазивале проблеме и нестабилност у Индо-пацифичком региону.

"САД су највећа претња међународној поморској безбедности и безбедности света", рекао је за "Глобал тајмс" Џанг Џунше, виши научни сарадник на Поморској истраживачкој академији Кинеске ослободилачке армије.

Амерички политичари би требало да се стиде због своје гангстерске логике. Они тврде да кинеска и руска морнарица треба да остану у својим лукама, док америчка морнарица може слободно да плови широм света и успоставља војне базе где год желе, додао је Џанг.

Ауторитарна контрола САД над светом суочаваће се убудуће са све већим изазовима

Заједничке патроле Кине и Русије представљају поруку за САД да Кина и Русија имају заједничке интересе у овом региону и да су у потпуности способне да их бране. Тихи океан је довољно велик да прихвати мирну коегзистенцију различитих земаља. Пацифик не припада само САД, а САД немају коначну реч у региону.

"Кинеска и руска морнарица су биле на Аљасци исувише кратко, такве заједничке патроле требало би да се обављају чешће", закључио је Сонг.

Надамо се да ће једног дана, када две морнарице прођу кроз Панамски канал или Карипско море, САД подржати исте стандарде слободе пловидбе" као што гледају на операције својих ратних бродова у Јужном кинеском мору, додао је он.

Свет корача ка мултиполарности, а ауторитарна контрола САД над светом ће се тек суочавати са све више изазова, закључује "Глобал тајмс". И на то ће САД морати да се навикну, пре или касније.