Свет

Пољска и званично пребацује 1.000 војника на границу са Белорусијом

Пољска гомила трупе и технику у близини границе, и то мора некако да оправда, сматра Министарство одбране Белорусије
Пољска и званично пребацује 1.000 војника на границу са Белорусијомwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Пољска је одлучила да распореди додатних хиљаду војника на граници са Белорусијом, саопштило је Министарство националне одбране, преносе "РИА Новости".

"У вези са динамичном ситуацијом на пољско-белоруској граници и захтевом команданта граничне службе за појачање заштите границе, министар одбране је наложио да се пошаљу додатне трупе за патролирање пољско-белоруском границом и учешће у операцији 'Сигурно Подласије' (Подласко војводство Пољске)", наводи се у саопштењу.

Министарство одбране је појаснило да се главни командант Пољске граничне службе Томаш Праха у понедељак обратио Министарству националне одбране са захтевом да пребаци још хиљаду војника на пољско-белоруску границу. Тренутно је на овој граници већ присутно две хиљаде пољских војника.

Прошлог уторка је пољско Министарство спољних послова саопштило да су два белоруска хеликоптера наводно нарушила ваздушни простор земље, након чега је шеф Министарства одбране земље наредио да се повећа број трупа на граници са Белорусијом.

Заузврат, Министарство одбране Белорусије саопштило је да су оптужбе о кршењу пољске границе од стране белоруских хеликоптера измишљене и да их је изнело пољско војно-политичко руководство како би оправдало гомилање снага и средстава у близини белоруске границе. 

image