Свет

Словачка: Руси подривају нашу проукрајинску владу кампањама на интернету

Према истраживањима јавног мњења, више Словака верује Русији него америчким савезницима
Словачка: Руси подривају нашу проукрајинску владу кампањама на интернетуwww.globallookpress.com © dpa/Marijan Murat

Словачка, чланица НАТО-а и Европске уније, у којој половина грађана сматра да није Русија та која је изазвала рат у Украјини, појачава рад специјалне јединице за борбу против хибридних претњи, пише "Блумберг".

Центар за борбу против хибридних претњи најављује куповину специјалног софтвера заснованог на вештачкој интелегеницији како би се детектовале информационе операције.

"То ће нам омогућити да имамо бољи преглед онога што се дешава на интернету, као и да ли се њиме управља из иностранства", каже Данијел Мило, шеф ове специјалне јединице.

Он тврди да се Русија служи хибридним кампањама на интернету како би подрила владу која има "снажан проукрајински став".

Према истраживањима јавног мњења, више Словака верује Русији него америчким савезницима, додаје "Блумберг".

Након почетка специјалне војне операције у Украјини 24. фебруара, "број проруских објава на друштвеним мрежама био је једнак оним проукрајинским", наводи Мило и додаје да је кроз неколико месеци број објава у којима се подржава Русија надмашио проукрајинске.

"То је резултат кампање дезинформисања. Део популације је индоктринисан проруском пропагандом", тврди шеф Центра за борбу против хибридних претњи.

Напоре јединице подржава и словачка влада која Украјини шаље војну и хуманитарну помоћ, прихвата десетине хиљада њихових избеглица и уводи санкције Русији. 

"Морамо да појачамо наше напоре. Још увек постоји потенцијал за повећање ефикасности", поручио је недавно словачки премијер Едуард Хегер док је говорио борби против дезинформација на друштвеним мрежама.

image