Свет

Шта ће се десити ако се Бајден не кандидује за други председнички мандат 2024. године?

Демократама недостају популарни кандидати, чак и у случају да се актуелни председник САД повуче
Шта ће се десити ако се Бајден не кандидује за други председнички мандат 2024. године?www.globallookpress.com © Chris Kleponis

Међуизбори у Америци полако се приближавају, а њихови резултати могли би да утичу на одлуку председника Џозефа Бајдена да се кандидује за други мандат, преноси Ројтерс.

Партија актуелног председника традиционално лоше пролази на првим међуизборима, али ове године Бајден се налази под већим притиском него иначе, наводи британска агенција.

Он и његови саветници су колико другог новембра поновили да је кандидатура за други мандат у припреми, а сличне поруке стизале су и од званичника Беле куће.

Међутим, уколико Демократе доживе убедив пораз на међуизборима 8. новембра, притисак унутар саме партије на седамдесетдеветогодишњег председника, да се повуче по окончању свог мандата, постаће све јачи.

"Мислим да је време за смену генерација", изјавио је историчар са Универзитета Вандербилт Алан Шварц за Ројтерс и додао: "Међуизбори би могли да буду кључни. Уколико Демократе буду убедљиво поражене, мислим да ћемо видети поприлично јак притисак на Бајдена да се повуче након 2024. године".

Бајденова популарност је доживела значајан пад након неуспешног повлачења из Авганистана у августу прошле године, а њен пад настављен је и током ове године због лоше економске ситуације и високе инфлације. Поједини критичари последњих година довели су у питање његове психофизичке способности да води државу.

Демократе у проблему и без Бајдена

Бајденово повлачење ипак није без ризика за демократе, који немају јасног наследника за остарелог председника.

Потпредседница Камала Харис тренутно је водећи кандидат за Бајденовог наследника, а њена популарност далеко је већа од осталих потенцијалних демократских кандидата. Мишел Обама, супруга бившег председника Барака Обаме, такође је популарна, али нема намеру да се кандидује.

Ипак, Харис је изузетно непопуларна у ширем гласачком телу, а већина анкета показује да мање од 40 одсто Американаца подржава њен рад на месту потпредседника. Њен лош учинак на демократским предизборима 2020. године и недостатак значајних резултата изазивају сумњу да би могла да победи републиканског кандидата, наводи Ројтерс.

Тројица гувернера из стабилно демократских држава – Гавин Њусом из Калифорније, Џеј Би Прицкер из Илиноиса и Фил Марфи из Њу Џерсија – наводно су већ почели да скупљају новац за потенцијалну председничку кампању, уколико се Бајден буде повукао. Они се највероватније неће кандидовати уколико Бајден то не буде урадио, али су спремни за случај да актуелни председник најави повлачење.

У председничкој кампање 2020. потрошено 5,7 милијарди долара

Према наводима Ројтерса, за око двадесетак водећих демократа верује се да гаје председничке амбиције, а они су у последњих годину и по дана наводно прикупили скоро 600 милиона долара новца за кампању. Поред наведених гувернера, као потенцијални кандидати помињу се и сенатори Берни Сандерс и Ејми Клобучар, као и државни секретар за транспорт Пит Бутиџеџ.

Током председничке кампање 2020. укупно је потрошено око 5,7 милијарди долара, показују резултати истраживања "Оупен сикретс" фондације. Уколико демократе буду морале да пролазе кроз читав процес предизбора, они ће имати мање новца на располагању за председничку кампању, наводи Ројтерс.

Последњи демократски председник који се није кандидовао за други мандат био је Линдон Џонснон, који је то одбио да учини 1968. године. Демократе су те године прошле кроз хаотичне међуизборе, током којих је убијен водећи кандидат Роберт Кенеди, да би на крају на председничким изборима изгубили од републиканца Ричарда Никсона.

image