Свет

Кијев објаснио десет тачака формуле мира Зеленског

Обезбеђење нуклеарне, прехрамбене и енергетске сигурности, размена "задржаних лица" и обнављање територијалног интегритета Украјине, су неке од тачака украјинског плана
Кијев објаснио десет тачака формуле мира Зеленскогwww.globallookpress.com © Aleksander Lyskin/Global Look Pres

Кијевски режим је објавио документ под називом "Филозофија украјинске формуле мира" у коме се детаљно објашњава свака од десет тачака "формуле мира" коју је раније предложио украјински председник Владимир Зеленски како би Украјини вратио мир, преносе "РИА Новости".

Једна од важнијих тачака, судећи према најновијем документу, је радијациона и нуклеарна безбедност Украјине, а водећу улогу у њеном осигурању имаће Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Прехрамбена безбедност је могућа, само ако се осигура несметани извоз украјинских пољопривредних производа преко црноморских лука и ако се спроведе иницијатива ЕУ "Солидари ленсес" за изградњу железничких, друмских и речних путева за извоз житарица у Европу, појашњава се у документу.

"Територијални интегритет и суверенитет Украјине морају да се врате целој њеној територији у оквиру међународно признатих граница које су биле одређене у време проглашења независности Украјине 1991. године", објашњава Кијев.

Осим тога, мировни план Зеленског покреће питања еколошке безбедности, спречавања ескалације сукоба, као и "враћања правде" кроз истрагу на међународном нивоу.

Украјински председник је прошлог новембра изнео свој "мировни план" од десет тачака. "Формула мира" обухвата обезбеђење нуклеарне, прехрамбене и енергетске сигурности, размену "задржаних лица" по формули "сви за све", обнављање територијалног интегритета Украјине.

Председник Украјине инсистира на пружању међународне безбедносне гаранције, истичући да Кијев жели да створи међународни механизам који би земљи надокнадио губитке од сукоба на рачун руске имовине.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Руску Федерацију на преговоре, за шта Москва показује спремност, међутим, Запад игнорише стална одбијања Кијева да преговара.

image