ЕУ испалила Зеленског: Не издајемо безбедносне гаранције

Петер Стано одговорио на предлог украјинског председника о пакету гаранција безбедности Украјини за период пре уласка земље у Северноатланску алијансу

Европска унија не може да пружи безбедносне гаранције Украјини, јер то није у њеној надлежности, рекао је званични представник дипломатске службе ЕУ Петер Стано на брифингу, преносе "РИА Новости".

"Ми нисмо безбедносна организација, а разговори о безбедносним гаранцијама резервисани су за НАТО и поједине државе, али не и за ЕУ ​​као организацију", рекао је он.

Украјински председник Владимир Зеленски је раније говорио да је у припреми пакет гаранција безбедности за период пре уласка Украјине у НАТО. Према његовим речима, Кијев у блиској будућности планира да потпише низ билатералних споразума са САД и 12 европских земаља. Међу њима су Белгија, Данска, Ирска, Исланд, Шпанија, Норвешка, Холандија, Португал, Румунија, Финска, Чешка и Шведска.

 Из Кремља је више пута поручивано да се политика Вашингтона према Кијеву коси са схватањем тезе о недељивости безбедности, а да САД, док се баве безбедносним питањима Украјине, наносе штету безбедности Русији.