Свет

Испливали детаљи: Купац старих белгијских тенкова "леопард" је "Рајнметал", шаље их у Украјину

Немачка компанија је првобитно намеравала да тенкове купи од Швајцарске, која је, позивајући се на своју неутралност, одбила да их прода
Испливали детаљи: Купац старих белгијских тенкова "леопард" је "Рајнметал", шаље их у Украјину© IMAGO/Sven Eckelkamp

Немачки одбрамбени концерн "Рајнметал" набавио је 50 старих тенкова "леопард 1" од Белгије, од којих је већина намењена за пребацивање у Украјину, преноси "Ханделсблат".

"Концерн 'Рајнметал' припрема још један контингент борбених тенкова за извоз у Украјину. У ту сврху компанија је набавила 50 тенкова 'леопард 1' од белгијске компаније 'ОИП Ланд Системс'", пише лист, позивајући се на изворе у немачком војно-индустријском комплексу.

Од 50 тенкова, концерн намерава да испоручи 30 Украјини, прецизира се у чланку. "Рајнметал" је првобитно намеравао да их купи од Швајцарске, која је, позивајући се на своју неутралност, одбила да то учини, наводи лист.

Белгијски медији су раније извештавали о овој трансакцији без навођења купца. "Леопард 1" - главни борбени тенк, произведен у Немачкој 1965-1984, до средине 1980-их био је у служби Бундесвера, као и армија Холандије, Белгије, Норвешке, Данске, Аустралије и Италије.

У јулу је објављено да ће "Рајнметал" у наредна три месеца отворити фабрику у Украјини за производњу и поправку оклопних возила.

image