Испливали детаљи: Купац старих белгијских тенкова "леопард" је "Рајнметал", шаље их у Украјину

Немачка компанија је првобитно намеравала да тенкове купи од Швајцарске, која је, позивајући се на своју неутралност, одбила да их прода

Немачки одбрамбени концерн "Рајнметал" набавио је 50 старих тенкова "леопард 1" од Белгије, од којих је већина намењена за пребацивање у Украјину, преноси "Ханделсблат".

"Концерн 'Рајнметал' припрема још један контингент борбених тенкова за извоз у Украјину. У ту сврху компанија је набавила 50 тенкова 'леопард 1' од белгијске компаније 'ОИП Ланд Системс'", пише лист, позивајући се на изворе у немачком војно-индустријском комплексу.

Од 50 тенкова, концерн намерава да испоручи 30 Украјини, прецизира се у чланку. "Рајнметал" је првобитно намеравао да их купи од Швајцарске, која је, позивајући се на своју неутралност, одбила да то учини, наводи лист.

Белгијски медији су раније извештавали о овој трансакцији без навођења купца. "Леопард 1" - главни борбени тенк, произведен у Немачкој 1965-1984, до средине 1980-их био је у служби Бундесвера, као и армија Холандије, Белгије, Норвешке, Данске, Аустралије и Италије.

У јулу је објављено да ће "Рајнметал" у наредна три месеца отворити фабрику у Украјини за производњу и поправку оклопних возила.