Си-Ен-Ен: Мрачна прогноза украјинске офанзиве велики политички проблем за Зеленског у САД

Из политичких и стратешких разлога постоји огроман притисак на Украјину да овог лета направи значајне продоре на бојном пољу

Једна од највећих трагедија Украјине док спроводи офанзиву која до сада није испунила њена сопствена, као ни очекивања Запада, је то што не може сама да одлучује о својој судбини.

Влада председника Украјине Владимира Зеленског зависи од америчког и западног наоружања, пише у својој анализи Си-Ен-Ен. 

Американци су спремни за потенцијални сукоб између председника Џоа Бајдена и бившег председника Доналда Трампа, који је обећао да ће окончати рат за 24 сата.

Чак иако Трамп не буде републикански кандидат 2024. године, смањење јавне подршке сукобу могло би наштетити Бајдену.

Зато, из политичких, али и стратешких разлога, постоји огроман притисак на дугоочекивану офанзиву Украјине овог лета да направи значајне продоре на бојном пољу.

Али до сада је офанзива била више спора него блицкриг, што повећава могућност да би сукоб могао да зађе дубоко у наредну годину.

Трежњење Запада 

Неколико недеља након дуго очекиване украјинске контраофанзиве, западни званичници говоре о "отрежњујућим" проценама способности украјинских снага да поново заузму значајну територију, открила су за Си-Ен-Ен четири висока америчка и западна званичника упозната са најновијим обавештајним подацима.

"У наредних неколико недеља ћемо још видети да ли постоји шанса за напредак. Ипак, могућност да се постигне прогрес који би променио равнотежу овог сукоба је, мислим, крајње мало вероватна", рекао је високи западни дипломата за Си-Ен-Ен.

Украјинске потешкоће и тешки губици у борби делом произлазе из утврђених одбрамбених позиција, ровова и минских поља за чије постављање је Русија имала месеце, као и чињенице да офанзивној снази треба бројчана предност над добро укопаним трупама.

Док су руске снаге биле изложеније на почетку, сукоб је сада ушао у тежу фазу за Украјину, пише Си-Ен-Ен.

Зеленски признао - Украјина је уморна

"Контраофанзива је тешка. Одвија се вероватно спорије него што неки људи желе или могу да виде", рекао је Зеленски недавно.

Међутим, позивајући се на стрпљење међу савезницима, обећао је да ће његове снаге победити Русију.

"Умор је у нашим очима, али страх је у њиховим очима. И то су две врло различите ствари", рекао је он.

Још је прерано рећи да је украјинској офанзиви одзвонило упркос доласку јесењег времена које би могло отежати главне маневре.

Пензионисани генерал-пуковник Марк Хертлинг рекао је за Си-Ен-Ен да су "многи аналитичари веровали да Украјина не може зауставити Русију на почетку овог рата" те их је у завршници украјинска војска демантовала.

Рекао је да Украјина води велику офанзиву преко подручја еквивалентног удаљености између Вашингтона и Бостона и да јој треба времена.

"Постоји много суморних коментара о ономе што се догађа сада, али оно што Украјина ради најтежа је од свих мисија и требаће пуно времена", рекао је Хертлинг.

Амерички политички изгледи за Украјину мрачни 

Међутим, има ли Запад стрпљења да Украјини да време које јој је потребно?

Недостатак великих пробоја против Русије у наредним недељама неће западним политичарима оставити други избор него да размотре шири политички контекст рата, чак и ако нема краја на видику.

Упркос међународној конференцији на високом нивоу у Саудијској Арабији за истраживање потенцијалних мировних решења током викенда, за сада нема јасног пута чак ни до прекида ватре.

Способност и Русије и Украјине да подносе тешке губитке на фронту биће кључна у одлучивању тренутка када би иједна страна могла бити отворена за договор, односно када би трошак наставка борбе могао бити већи од награда за окончање рата.

Без обзира да ли он освоји други мандат или не, Бајденовим наслеђем ће доминирати његова улога у одговору на сукоб.

Тренутак када дође овај сценарио може имати много везе са постојаношћу или дуготрајном крхкошћу америчке подршке, која је од виталног значаја не само за наоружавање Украјине, већ и за одржавање јединства у НАТО.

Шта кажу анкете?

Нова анкета, објављена прошле недеље, одражава политичке сложености у САД око рата - 55 одсто бирача сада каже да Конгрес не би требало да одобри додатна средства за подршку Украјини, док 51 одсто сматра да су САД већ довољно учиниле да помогну, а 48 одсто има мишљење да би требало да учини више.

Недуго након почетка сукоба 2022. године - 62 одсто рекло је да САД треба да учини више да подржи Украјину.

Као готово све остало у САД, подршка ратним напорима дубоко је поларизована.

Анкета Си-Ен-Ена открила је да 71 одсто републиканаца сматра да Конгрес не би требало да одобри нова средства, док 62 одсто демократа каже да би требало.

Анкета сугерише да постоји тачка у којој постоји довољно републиканске и демократске подршке за ново финансирање.

Политичка динамика у Представничком дому представља прилично несигурну основу за виталну америчку подршку Украјини, наглашавајући зашто би заустављена офанзива могла представљати политичку катастрофу за Зеленског у Сједињеним Државама, као и стратешки губитак за Украјину.

Бела кућа умањује идеју да Украјина губи на замаху и да за сада има времена. Координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је у уторак за Си-Ен-Ен да Украјина остварује одређени напредак и наговестио је да би нови пакет помоћи, који би потенцијално укључивао опрему за чишћење мина и ХИМАРС, могао да стигне ове недеље.

Ипак, с обзиром на слабљење америчке јавне подршке рату, Бајден би се могао суочити са компликованим задатком да објасни продужену подршку САД Украјини током још једног крвавог лета док се кандидује за реизбор следеће године.

У сукобу се не бори ниједна америчка трупа, а председник се дуго противио умешаности САД у прекоморске сукобе. Избегавање директног сукоба САД са Русијом учинио је централним делом своје стратегије, али ипак Трамп види прилику за тако нешто.

Бивши председник гласно упозорава да би Бајденов став о Украјини могао довести до Трећег светског рата и нуклеарног сукоба.