Свет

Републиканци: Бајден користи "рачуноводствену превару" да финансира Украјину

Пошто су средства за испоруке оружја исцрпљена, Бела кућа покушава да искористи ову "грешку" како би наставила да шаље оружје Кијеву
Републиканци: Бајден користи "рачуноводствену превару" да финансира Украјинуwww.globallookpress.com © Annabelle Gordon

Амерички председник Џозеф Бајден користи "рачуноводствену превару", откривену у мају, како би послао још помоћи Украјини, изјавила је у уторак републиканска представница Марџори Тејлор Грин.

Амерички званичници су у понедељак саопштили да ће следећи пакет помоћи Кијеву бити финансиран из неочекиваног "прихода" од 6,2 милијарде долара.

У мају је Пентагон објавио да су рачуновође погрешно оцениле вредност претходних испорука оружја Кијеву, и да та "грешка" износи 6,2 милијарде долара. Овај новац би, према мишљењу Пентагона и Беле куће, требало да се користи за финансирање нових трансфера оружја Украјини.

Ова "грешка" је откривена пре него што је прошлог месеца испоручена последња транша војне и економске помоћи, коју је Конгрес одобрио Украјини, вредна 48 милијарди долара.

У суштини, количина наоружања послатог у Украјину за сада остаје непромењена, али проглашавајући износ "прецењеним", Пентагон сматра да може послати Кијеву још више наоружања.

Помоћи Кијеву или Американцима угроженим због поплава

"Нисмо још ни окончали финансирање сопствене војске, а Бајден користи рачуноводствену превару да пошаље још новца у Украјину", твитовала је Гринова у уторак.

"Осим тога, они желе да Конгрес донесе одлуку о више помоћи Украјини, користећи новац намењен Американцима за помоћ због поплава", додала је она, позивајући се на извештаје да Бела кућа ради на предлогу допунског буџета за финансирање будућих трансфера оружја Кијеву, који, очигледно, планира да комбинује са предстојећом помоћи у случају катастрофа.

"Ово је погрешно, то не може да се уради", изјавила је Гринова. "Требало би да помогнемо Американцима у катастрофама, а не да истовремено гласамо за финансирање Украјине. Треба раздвојити та средства, јер не желим да гласам за слање новца за рат у иностранству, у којем ће погинути још више људи!"

Републикански посланици су подржали политику Бајденове администрације да наоружава Украјину "колико год буде било потребно", али група “тврдолинијаша” конзервативаца је у неколико наврата захтевала да САД обуставе слање новца и оружја Кијеву.

Ова група "одметнутих" републиканаца, укључујући Грина, склопила је у јануару неку врсту споразума да председавајућим Представничког дома Кевином Макартијем. Макарти им је омогућио истакнуте позиције у одборима и могућност да започну процедуре смењивања уколико буду незадовољни његовим вођством.

Када следећи закон о финансирању Украјине дође пред Конгрес, Макарти ће морати да тражи равнотежу између интереса "проукрајинске" већине републиканаца и Грина и њених изолациониста.

image