Свет

"Билд": Шта ако украјинска контраофанзива потпуно пропадне?

Да ли су Запад и Кијев потценили Москву?
"Билд": Шта ако украјинска контраофанзива потпуно пропадне?© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Била је то велика нада многих Украјинаца, али и многих присталица на Западу: чим почне контраофанзива, руски фронт ће се урушити. Али није се тако догодило. И сада су искрсла два питања: Да ли је украјинска контраофанзива већ пропала и да ли је руски лидер Владимир Путин потцењен?

Новинар "Билда" Пол Ронцајмер, који се сусрео са украјинским председником Владимиром Зеленским и војницима на фронту, признаје да је дуго најављивана војна операција Кијева подбацила.

"Био сам изненађен колико је војника веома поштено рекло да су очекивали да ће ствари бити боље. Искрено су рекли да Руси жестоко узвраћају. Наравно да су се надали да ће се фронт брже урушити", навео је он у тексту за "Билд".

Успеси су изостали. Украјинци још нису успели да пробију линије одбране. Руска војска је издржала.

Ако Украјина не направи велики продор, цео исход сукоба може бити угрожен, анализира Ронцајмер. Украјинци знају да су им потребне велике победе да би се подршка Запада наставила.

"Велики страх је да би се у неком тренутку на Западу могло рећи: Видите и сами да не напредујете – да ли још има смисла да се борите? Или не бисте радије преговарали?“, објашњава он.

"Дипломатски притисак да се преговара са Путином је све већи", наводи Ронцајмер. Али ствари би могле постати још горе ако Руси успешно одбију све украјинске нападе: "Украјинци ће можда морати да се спреме за руску контраофанзиву".

image